Kruidige bobotie van rundergehakt en boontjes
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Kruidige bobotie van rundergehakt en boontjes

Kruidige bobotie van rundergehakt en boontjes

met wortel, rijst en kurkuma

Kenmerkend voor bobotie is het custardlaagje bovenop de ovenschotel. Wist je dat dit recept voor het eerst in een Nederlands kookboek verscheen in 1609?

Allergenen :
Mosterd

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen

Bereidingstijd55 minuten
oventijd30 minuten
NiveauGemiddeld

Ingredienten

Hoeveelheden

½ stuk(s)

Ui

1 stuk(s)

Knoflookteen

75 gram

Sperziebonen

100 gram

Rundergehakt

½ stuk(s)

Appel

½ zakje(s)

Gele currykruiden

1 stuk(s)

Laurierblad

20 gram

Mangochutney

(Bevat Mosterd)

10 gram

Rozijnen

0.52 stuk(s)

Ei

¼ stuk(s)

Wortel

4 cm

Verse kurkuma

70 gram

Witte langgraanrijst

Zelf toevoegen

50 ml

[Plantaardige] melk

½ el

[Plantaardige] roomboter

naar smaak

Peper en zout

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kcal)834 kcal
Energie (kJ)3489 kJ
Vetten29 g
waarvan verzadigd13 g
Koolhydraten94 g
waarvan suikers26 g
Vezels7.4 g
Eiwitten43 g
Zout1 g

Benodigdheden

Pan met deksel
Grote hapjespan met deksel
Rasp
Kom
Ovenschaal

Instructies

Voorbereiden
1

Verwarm de oven voor op 180 graden. Breng ruim water aan de kook in een pan met deksel voor de sperziebonen. Snipper de ui. Pers de knoflook of snijd fijn. Verwijder de steelaanzet van de sperziebonen en snijd de sperziebonen in 2 gelijke stukken. Kook de sperziebonen, afgedekt, 7 – 8 minuten in de pan met deksel. Giet daarna af, spoel af onder koud water en laat uitstomen zonder deksel.

Gehakt bakken
2

Verhit 1/2 el roomboter per persoon in een grote hapjespan met deksel. Fruit de ui en knoflook 2 - 3 minuten op middelmatig vuur. Voeg het rundergehakt toe, roer goed door zodat het gehakt fijn wordt en bak in 5 - 6 minuten bruin.

Raspen
3

Rasp intussen de appel met een grove rasp. Voeg de geraspte appel, de gele currykruiden, het laurierblad, de sperziebonen, rozijnen en de mangochutney toe aan het gehakt. Breng op smaak met peper en zout. Laat, afgedekt, nog 10 minuten sudderen op laag vuur.

Rijst koken
4

Breng ruim water aan de kook in een andere pan met deksel voor de rijst en wortel. Meng in een kom de melk met 1/2 ei per persoon, breng op smaak met peper en zout en zet opzij. Snijd de wortel in dunne plakjes. Snijd het benodigde stuk kurkuma af. Kook de rijst samen met de wortelplakjes en het kurkumablokje, afgedekt, in 10 - 12 minuten gaar. Giet af indien nodig.

Tip: Pas op voor handen en kleren! Kurkuma geeft sterk af.

Bobotie maken
5

Giet het gehaktmengsel in een ovenschaal. Druk het met de bolle kant van een lepel goed aan. Schenk het eimengsel eroverheen. Bak de bobotie 20 - 25 minuten in de oven, of tot de custard bovenop dik en goudkleurig is.

Serveren
6

Schep de bobotie op de borden. Serveer met de wortelrijst.