Kenmerkend voor bobotie is het custardlaagje bovenop de ovenschotel. Wist je dat dit recept voor het eerst in een Nederlands kookboek verscheen in 1609?
The quantities provided above are averages only.
Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens
½ piece
Onion
1 piece
Garlic
75 g
Green beans
100 g
Beef mince
½ piece
Apple
½ sachet(s)
Yellow curry spices
1 piece
Bay leaf
20 g
Mango chutney
(Contains Mustard)
10 g
Raisins
0.52 piece
Egg
¼ piece
Carrot
4 cm
Fresh turmeric
70 g
White long grain rice
50 milliliters
[Plant-based] milk
½ tablespoon
[Plant-based] butter
to taste
Salt and pepper
Verwarm de oven voor op 180 graden. Breng ruim water aan de kook in een pan met deksel voor de sperziebonen. Snipper de ui. Pers de knoflook of snijd fijn. Verwijder de steelaanzet van de sperziebonen en snijd de sperziebonen in 2 gelijke stukken. Kook de sperziebonen, afgedekt, 7 – 8 minuten in de pan met deksel. Giet daarna af, spoel af onder koud water en laat uitstomen zonder deksel.
Verhit 1/2 el roomboter per persoon in een grote hapjespan met deksel. Fruit de ui en knoflook 2 - 3 minuten op middelmatig vuur. Voeg het rundergehakt toe, roer goed door zodat het gehakt fijn wordt en bak in 5 - 6 minuten bruin.
Rasp intussen de appel met een grove rasp. Voeg de geraspte appel, de gele currykruiden, het laurierblad, de sperziebonen, rozijnen en de mangochutney toe aan het gehakt. Breng op smaak met peper en zout. Laat, afgedekt, nog 10 minuten sudderen op laag vuur.
Breng ruim water aan de kook in een andere pan met deksel voor de rijst en wortel. Meng in een kom de melk met 1/2 ei per persoon, breng op smaak met peper en zout en zet opzij. Snijd de wortel in dunne plakjes. Snijd het benodigde stuk kurkuma af. Kook de rijst samen met de wortelplakjes en het kurkumablokje, afgedekt, in 10 - 12 minuten gaar. Giet af indien nodig.
Tip: Pas op voor handen en kleren! Kurkuma geeft sterk af.
Giet het gehaktmengsel in een ovenschaal. Druk het met de bolle kant van een lepel goed aan. Schenk het eimengsel eroverheen. Bak de bobotie 20 - 25 minuten in de oven, of tot de custard bovenop dik en goudkleurig is.
Schep de bobotie op de borden. Serveer met de wortelrijst.