Kruidige bobotie van rundergehakt en boontjes
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Kruidige bobotie van rundergehakt en boontjes

Kruidige bobotie van rundergehakt en boontjes

met appel, bloemkool en rijst

Typisch aan bobotie is de verrassende combinatie van zoet, hartig, kruidig én romig. Wist je dat dit recept voor het eerst in een Nederlands kookboek verscheen in 1609?

Labels:
Extra groente
Allergenen :
Selderij
Mosterd
Melk (inclusief lactose)

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen

Bereidingstijd40 minuten
oventijd30 minuten
NiveauGemiddeld

Ingredienten

Hoeveelheden

½ stuk(s)

Ui

1 stuk(s)

Knoflookteen

100 gram

Sperziebonen

50 gram

Bloemkoolroosjes

(Kan bevatten Selderij)

100 gram

Rundergehakt

(Kan bevatten Eieren, Mosterd, Selderij, Soja, Gluten)

1 stuk(s)

Laurierblad

⅓ zakje(s)

Kerriepoeder

(Bevat Selderij, Mosterd)

0.45 tl

Gemalen kurkuma

½ stuk(s)

Appel

20 gram

Mangochutney

(Bevat Mosterd)

75 gram

Witte langgraanrijst

25 gram

Roomkaas

(Bevat Melk (inclusief lactose))

Zelf toevoegen

½ el

[Plantaardige] roomboter

5 ml

[Plantaardige] melk

naar smaak

Peper en zout

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kcal)806 kcal
Energie (kJ)3373 kJ
Vetten28.4 g
waarvan verzadigd14.2 g
Koolhydraten89.9 g
waarvan suikers20.4 g
Vezels8.9 g
Eiwitten41.8 g
Zout0.6 g

Benodigdheden

Pan met deksel
Grote hapjespan met deksel
Ovenschaal

Instructies

Voorbereiden
1

Verwarm de oven voor op 180 graden. Breng ruim water aan de kook in een pan met deksel voor de sperziebonen. Snipper de ui. Pers de knoflook of snijd fijn. Verwijder de steelaanzet van de sperziebonen en snijd de sperziebonen in 2 gelijke stukken.

Sperziebonen koken
2

Kook de sperziebonen met de bloemkoolroosjes, afgedekt, 7 – 8 minuten in de pan met deksel. Giet daarna af, spoel af onder koud water en laat zonder deksel uitstomen. Verhit 1/2 el roomboter per persoon in een grote hapjespan met deksel op middelmatig vuur. Fruit de ui en knoflook 2 - 3 minuten. Voeg het rundergehakt toe en bak het in 3 minuten los op middelhoog vuur.

Smaakmakers bakken
3

Voeg de sperziebonen, de bloemkoolroosjes, het laurierblad en per persoon: 1 tl kerriepoeder en 1/2 tl kurkuma toe aan het gehakt. Meng goed en breng op smaak met peper en zout. Laat, afgedekt, nog 5 minuten sudderen op laag vuur. Breng ruim water aan de kook in een andere pan met deksel voor de rijst.

Bobotie maken
4

Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd de appel in blokjes. Meng de roomkaas, de appelblokjes, de mangochutney en een scheutje melk door het gehaktmengsel en verhit 1 minuut. Giet het gehaktmengsel in een ovenschaal. Druk het met de bolle kant van een lepel goed aan. Bak de bobotie 12 - 15 minuten in de oven.

Rijst koken
5

Kook ondertussen de rijst in 10 - 12 minuten gaar. Giet af indien nodig. Breng op smaak met peper en zout.

Serveren
6

Schep de bobotie op de borden (zie Tip). Serveer met de rijst.

Tip: Vergeet het laurierblad er niet uit te halen!