Jambalaya is een kruidig Creools rijstgerecht uit de zuidelijke Verenigde Staten. Dit smeuïge gerecht heeft wel iets weg van paella, volgens sommigen is dit ook waar het gerecht zijn oorsprong heeft. Het is een explosie van smaak, met een beetje pit.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
½ stuk(s)
Rode ui
½ stuk(s)
Knoflookteen
½ stuk(s)
Oranje paprika
100 gram
Sperziebonen
2 bosje(s)
Verse bladpeterselie
(Kan bevatten Selderij)
1.5 tl
Paprikapoeder
½ tl
Gemalen komijnzaad
½ tl
Gemalen kaneel
0.3 blik(ken)
Tomatenpuree
85 gram
Surinaamse rijst
25 gram
Magere spekblokjes
100 gram
Kippendijstukjes
½ tl
Gemalen korianderzaad
300 ml
Groentebouillon
1 el
Zonnebloemolie
½ tl
Wittewijnazijn
½ tl
Sambal
naar smaak
Peper en zout
Bereid de bouillon. Snipper de rode ui en pers of snijd de knoflook fijn. Snijd de oranje paprika in blokjes. Verwijder de steelaanzet van de sperziebonen en snijd in 3 gelijke stukken. Snijd de verse bladpeterselie fijn.
Verhit de helft van de zonnebloemolie in een wok of hapjespan met deksel en fruit de ui, de knoflook, het paprikapoeder, de komijn, de koriander en de kaneel 1 minuut op middelhoog vuur. Voeg de sperziebonen, de paprika en de tomatenpuree toe en roerbak 3 minuten.
Voeg de Surinaamse rijst, de bouillon en de wittewijnazijn toe aan dezelfde wok of hapjespan en breng aan de kook. Zet het vuur middellaag, dek de pan af en laat de rijst 17 - 20 minuten zachtjes koken, of tot de rijst gaar is. Roer regelmatig door om aanbakken te voorkomen.
Verhit ondertussen de overige zonnebloemolie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de spekblokjes en de kippendijstukjes in 5 - 7 minuten bruin en gaar. Voeg halverwege de sambal toe en breng op smaak met peper en zout.
Meng de helft van de kip en de spekblokjes door de rijst.
Verdeel de rijst over de borden, schep er de overige kip en de spekblokjes op en schenk het bakvet erover. Bestrooi met de peterselie.