Kruidige jambalaya met pittige kip
Kruidige jambalaya met pittige kip

Kruidige jambalaya met pittige kip

Met spekjes, paprika en sperziebonen

Jambalaya is een kruidig Creools rijstgerecht uit de zuidelijke Verenigde Staten. Dit smeuïge gerecht heeft wel iets weg van paella, volgens sommigen is dit ook waar het gerecht zijn oorsprong heeft. Het is een explosie van smaak, met een beetje pit.

The quantities provided above are averages only.

Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens

Total Time45 minutes
Cooking Time
DifficultyMedium

Ingredients

Serving amount

½ unit

Rode ui

½ unit

Knoflookteen

½ unit

Oranje paprika

100 g

Sperziebonen

2 bunch

Verse bladpeterselie

(May be present Celery)

1.5 teaspoon

Paprikapoeder

½ teaspoon

Gemalen komijnzaad

½ teaspoon

Gemalen kaneel

0.3 can

Tomatenpuree

85 g

Surinaamse rijst

25 g

Magere spekblokjes

100 g

Kippendijstukjes

½ teaspoon

Gemalen korianderzaad

Not included in your delivery

300 milliliters

Groentebouillon

1 tablespoon

Zonnebloemolie

½ teaspoon

Wittewijnazijn

½ teaspoon

Sambal

to taste

Peper en zout

Nutrition Values

Energy (kJ)3293 kJ
Calories787 kcal
Fat33 g
Saturated Fat8.9 g
Carbohydrate86 g
Sugar8.7 g
Dietary Fiber8 g
Protein34 g
Salt4.5 g
Due to the different suppliers we purchase our products from, nutritional facts per meal can vary from the website to what is received in the delivered box, depending on your region.

Utensils

Casserole
Tall-Sided Pan

Cooking Steps

Voorbereiden
1

Bereid de bouillon. Snipper de rode ui en pers of snijd de knoflook fijn. Snijd de oranje paprika in blokjes. Verwijder de steelaanzet van de sperziebonen en snijd in 3 gelijke stukken. Snijd de verse bladpeterselie fijn.

Groenten bakken
2

Verhit de helft van de zonnebloemolie in een wok of hapjespan met deksel en fruit de ui, de knoflook, het paprikapoeder, de komijn, de koriander en de kaneel 1 minuut op middelhoog vuur. Voeg de sperziebonen, de paprika en de tomatenpuree toe en roerbak 3 minuten.

Rijst koken
3

Voeg de Surinaamse rijst, de bouillon en de wittewijnazijn toe aan dezelfde wok of hapjespan en breng aan de kook. Zet het vuur middellaag, dek de pan af en laat de rijst 17 - 20 minuten zachtjes koken, of tot de rijst gaar is. Roer regelmatig door om aanbakken te voorkomen.

Kip en spek bakken
4

Verhit ondertussen de overige zonnebloemolie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de spekblokjes en de kippendijstukjes in 5 - 7 minuten bruin en gaar. Voeg halverwege de sambal toe en breng op smaak met peper en zout.

Mengen
5

Meng de helft van de kip en de spekblokjes door de rijst.

Serveren
6

Verdeel de rijst over de borden, schep er de overige kip en de spekblokjes op en schenk het bakvet erover. Bestrooi met de peterselie.