Jambalaya is een kruidig Creools rijstgerecht uit de zuidelijke Verenigde Staten. Dit smeuïge gerecht heeft wel iets weg van paella, volgens sommigen is dit ook waar het gerecht zijn oorsprong heeft. Het is een explosie van smaak, met een beetje pit.
The quantities provided above are averages only.
Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens
½ unit
Rode ui
½ unit
Knoflookteen
½ unit
Oranje paprika
100 g
Sperziebonen
2 bunch
Verse bladpeterselie
(May be present Celery)
1.5 teaspoon
Paprikapoeder
½ teaspoon
Gemalen komijnzaad
½ teaspoon
Gemalen kaneel
0.3 can
Tomatenpuree
85 g
Surinaamse rijst
25 g
Magere spekblokjes
100 g
Kippendijstukjes
½ teaspoon
Gemalen korianderzaad
300 milliliters
Groentebouillon
1 tablespoon
Zonnebloemolie
½ teaspoon
Wittewijnazijn
½ teaspoon
Sambal
to taste
Peper en zout
Bereid de bouillon. Snipper de rode ui en pers of snijd de knoflook fijn. Snijd de oranje paprika in blokjes. Verwijder de steelaanzet van de sperziebonen en snijd in 3 gelijke stukken. Snijd de verse bladpeterselie fijn.
Verhit de helft van de zonnebloemolie in een wok of hapjespan met deksel en fruit de ui, de knoflook, het paprikapoeder, de komijn, de koriander en de kaneel 1 minuut op middelhoog vuur. Voeg de sperziebonen, de paprika en de tomatenpuree toe en roerbak 3 minuten.
Voeg de Surinaamse rijst, de bouillon en de wittewijnazijn toe aan dezelfde wok of hapjespan en breng aan de kook. Zet het vuur middellaag, dek de pan af en laat de rijst 17 - 20 minuten zachtjes koken, of tot de rijst gaar is. Roer regelmatig door om aanbakken te voorkomen.
Verhit ondertussen de overige zonnebloemolie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de spekblokjes en de kippendijstukjes in 5 - 7 minuten bruin en gaar. Voeg halverwege de sambal toe en breng op smaak met peper en zout.
Meng de helft van de kip en de spekblokjes door de rijst.
Verdeel de rijst over de borden, schep er de overige kip en de spekblokjes op en schenk het bakvet erover. Bestrooi met de peterselie.