Lomfilet met risotto van orzo
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Lomfilet met risotto van orzo

Lomfilet met risotto van orzo

met spekjes, citroen en tijm

Orzo betekent gerst in het Italiaans, maar het is eigenlijk een pastasoort. Het heeft zijn naam aan de vorm te danken: een gerstkorrel.

Labels:
Familie
Familie

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen

Bereidingstijd35 minuten
oventijd30 minuten
NiveauMakkelijk

Ingredienten

Hoeveelheden

½ stuk(s)

Ui

3 stuk(s)

Knoflookteen

⅓ stuk(s)

Venkel

⅓ stuk(s)

Courgette

½ stuk(s)

Citroen

20 gram

Spekreepjes

85 gram

Orzo

1 stuk(s)

Lomfilet

⅓ zakje(s)

Gedroogde tijm

Zelf toevoegen

naar smaak

Peper en zout

naar smaak

Extra vierge olijfolie

200 ml

Zoutarme groentebouillon

1 el

[Plantaardige] roomboter

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kcal)661 kcal
Energie (kJ)2765 kJ
Vetten19 g
waarvan verzadigd10 g
Koolhydraten77 g
waarvan suikers11 g
Vezels4 g
Eiwitten41 g
Zout4 g

Benodigdheden

Hapjespan met deksel
Keukenpapier
Koekenpan

Instructies

Voorbereiden
1

Bereid de bouillon. Snipper de ui en pers de knoflook of snijd fijn. Snijd de venkel in kwarten, verwijder de harde kern en snijd de venkel in dunne reepjes. Snijd de courgette in dunne halve maantjes. Snijd de citroen in schijfjes

Tip: Heb je geen haast en wil je dit gerecht een leuke draai geven? Schaaf dan de courgette in linten en bak ze mee met de lomfilet voor een mooi eindresultaat.

Spekjes bakken
2

Verhit een hapjespan met deksel, zonder olie, op middelhoog vuur en bak de spekblokjes in 3 – 5 minuten knapperig. Haal uit de pan en bewaar apart. Bewaar het bakvet in de pan. Verhit per persoon 1/2 el roomboter in de hapjespan met bakvet en bak de ui, knoflook, venkel en courgette 3 – 4 minuten op middelhoog vuur.

Tip: Courgette behoort tot de vruchtgroenten, zoals komkommer, pompoen en tomaat. Wist je dat courgette rijk is aan ijzer, vitamine C en calcium?

Orzo koken
3

Voeg de orzo toe en bak 1 minuut. Schenk de bouillon er voorzichtig bij en kook de orzo, afgedekt, in 10 – 12 minuten gaar op laag vuur. Schep regelmatig. Voeg de laatste 5 minuten ook de spekblokjes toe. Breng het geheel op smaak met peper en zout. Dep de lomfilet droog met keukenpapier en bestrooi met de gedroogde tijm, peper en zout.

Tip: Lomfilet is rijk aan jodium – belangrijk voor de schildklier, stofwisseling en groei van kinderen. Eet je weinig brood (met bakkerszout)? Zorg dan dat je voldoende vis en zuivel eet om toch genoeg jodium binnen te krijgen.

Vis bakken en serveren
4

Verhit de overige roomboter in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de vis 3 – 4 minuten op één zijde. Verlaag het vuur en bak nog 1 – 2 minuten op de andere zijde. Verdeel de orzo over de borden en besprenkel naar smaak met extra vierge olijfolie. Knijp een schijfje citroen per persoon uit boven de orzo. Leg de gebakken lomfilet erop en garneer met de overige schijfjes citroen.