Zwarte rijst is de Thaise voorouder van de Italiaanse Venere Nero. De rijst is vol en rijk van smaak, een beetje nootachtig.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
½ bosje(s)
Bosui
1.25 tl
Verse gember
½ stuk(s)
Knoflookteen
200 gram
Champignon-roerbakmix
(Kan bevatten Selderij)
½ zakje(s)
Gele currykruiden
125 ml
Kokosmelk
¼ stuk(s)
Rode peper
¼ stuk(s)
Limoen
130 gram
Vismelange: zalm, kabeljauw en koolvis
(Bevat Vis)
75 gram
Zwarte rijst
10 ml
Vissaus
(Bevat Vis)
½ el
Zonnebloemolie
0.13 stuk(s)
Zoutarm groentebouillonblokje
75 ml
Water
naar smaak
Peper en zout
Breng ruim water met een snuf zout aan de kook in een pan met deksel voor de rijst. Rasp de gember fijn. Pers de knoflook of snijd fijn. Snijd de bosui in fijne ringen en bewaar het witte en het groene gedeelte apart van elkaar.
Voeg de helft van de gember toe aan de pan voor de rijst. Kook de rijst, afgedekt, in 30 - 35 minuten gaar. Giet af en laat zonder deksel uitstomen. Verhit 1/2 el zonnebloemolie per persoon in een hapjespan met deksel op middelhoog vuur. Fruit het witte gedeelte van de bosui, de knoflook, de currykruiden en de overige gember 1 - 2 minuten.
Voeg de groentemix toe aan de hapjespan en bak 6 - 8 minuten op middelhoog vuur, of tot de groenten gaar zijn.
Voeg de kokosmelk en per persoon: 1/8 bouillonblokje en 75 ml water toe aan de hapjespan. Breng het geheel aan de kook en verlaag vervolgens het vuur tot middellaag. Laat, afgedekt, 6 - 8 minuten inkoken. Verwijder daarna het deksel en laat de saus inkoken tot de gewenste dikte.
Snijd het steeltje van de rode peper (let op: pittig! Gebruik naar smaak). Rol de peper tussen je handen zodat de zaadjes eruit vallen. Snijd de peper in ringetjes. Snijd de limoen in partjes. Voeg vlak voor serveren de vismelange toe en laat 1 – 2 minuten garen in de saus. Breng de curry verder op smaak met per persoon: het sap van 1 limoenpartje en 1 tl vissaus (zie Tip). Verhit het geheel nog 1 minuut. Proef de curry en voeg eventueel de rode peper en extra vissaus, limoensap, peper en zout naar smaak toe.
Tip: Let jij op je zoutinname? Laat de vissaus dan achterwege en voeg eventueel na het serveren naar smaak een beetje toe.
Vul een kleine kom met de aangegeven hoeveelheid rijst voor één persoon en druk voorzichtig aan met de achterkant van een lepel. Leg een bord ondersteboven op de kleine kom en draai vervolgens voorzichtig om. Herhaal dit voor de overige rijst. Verdeel de curry over de borden. Garneer met het groene gedeelte van de bosui en eventueel met rode peper en 1 limoenpartje per persoon.