Miso-aubergine uit de oven met rijst
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Miso-aubergine uit de oven met rijst

Miso-aubergine uit de oven met rijst

Japans geïnspireerd gerecht met zelfgemaakte misoglazuur

Nieuw in je box: Miso! Een Japanse smaakmaker met zowel een hartige als zoete smaak. Gebruik het voor bouillon, sauzen of dressing, of maak er bijvoorbeeld een speciale miso-mayonaise van.

Labels:
Veggie
Allergenen :
Sesamzaad
Soja
Tarwe

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen

Bereidingstijd40 minuten
oventijd30 minuten
NiveauGemiddeld

Ingredienten

Hoeveelheden

½ stuk(s)

Aubergine

½ stuk(s)

Ui

1 stuk(s)

Knoflookteen

½ bosje(s)

Bosui

10 ml

Sesamolie

(Bevat Sesamzaad)

150 gram

Jasmijnrijst

15 gram

Witte miso

(Bevat Soja, Tarwe)

10 ml

Sojasaus

2.5 gram

Sesamzaad

(Bevat Sesamzaad Kan bevatten Noten, Pinda's)

⅓ stuk(s)

[Mini-]komkommer

20 gram

Gezouten cashewnoten

Zelf toevoegen

½ el

[Plantaardige] roomboter

1 el

Zonnebloemolie

1 tl

Suiker

2 tl

Honing [of plantaardig alternatief]

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kcal)419 kcal
Energie (kJ)1753 kJ
Vetten30.5 g
waarvan verzadigd7.3 g
Koolhydraten27.3 g
waarvan suikers23.4 g
Vezels5.9 g
Eiwitten5.5 g
Zout1.5 g

Benodigdheden

Hapjespan
Kleine kom
Ovenschaal

Instructies

Voorbereiden
1

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de aubergine in de lengte doormidden. Kerf daarna in elke helft een ruitpatroon in het vruchtvlees. Pas op: snijd niet te diep door. Snipper de ui. Pers de knoflook of snijd fijn. Snijd het witte gedeelte van de bosui in fijne ringen. Snijd een paar ringen van het groene gedeelte van de bosui voor garnering.

Rijst koken
2

Verhit 1/2 el roomboter per persoon en de sesamolie in een pan met deksel. Bak de ui en knoflook 2 – 3 minuten goudbruin op middelmatig vuur. Voeg de pandanrijst, 250 ml water per persoon en een snuf zout toe aan de pan met deksel. Roer goed en kook, afgedekt, in 12 – 15 minuten gaar (zie Tip). Giet af indien nodig en bewaar afgedekt tot serveren.

Tip: Voeg wat extra water toe als de rijst te snel droog kookt.

Aubergine bakken
3

Verhit in een hapjespan 1 el zonnebloemolie per persoon op middelhoog vuur. Leg de aubergine helften op de schil in de pan. Bak 4 minuten, keer om en bak opnieuw 4 minuten tot de aubergine mooi goudbruin is gekleurd. Meng ondertussen in een kleine kom de miso, sojasaus met per persoon 2 tl honing en 1 tl suiker.

Aubergine in de oven
4

Voeg de misomarinade toe aan de hapjespan met aubergine en bak 1 minuut, of totdat de saus indikt. Haal de aubergine goed door de saus en leg de aubergine helften op de schil in een ovenschaal. Schenk de marinade uit de pan over de aubergine en bestrooi met wat sesamzaad. Bak de aubergine 10 – 12 minuten in de oven.

Rijst afmaken
5

Snijd de komkommer in plakjes. Hak de cashewnoten grof. Meng het witte gedeelte van de bosui en eventueel het overige sesamzaad door de warme rijst.

Serveren
6

Verdeel de rijst over de borden en leg een helft van de aubergine ernaast. Garneer de aubergine met het groene gedeelte van de bosui. Leg de plakjes komkommer aan de rand en bestrooi met de cashewstukjes.