Wortels zijn rijk aan vitamine A, dus krijgen je ogen en afweersysteem een extra boost van dit gerecht.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
250 gram
Aardappelen
1 stuk(s)
Wortel
½ stuk(s)
Ui
1 stuk(s)
Knoflookteen
100 gram
Half-om-halfgehakt
½
Tomatenpuree
15 ml
Worcestershiresaus
(Bevat Gluten, Gerst, Mosterd, Soja)
⅓ zakje(s)
Gedroogde tijm
1 stuk(s)
Laurierblad
100 gram
Doperwten in blik
25 gram
Geraspte cheddar
1 tl
Mosterd
naar smaak
Peper en zout
½ el
Bloem
5 ml
[Plantaardige] melk
1 el
[Plantaardige] roomboter
75 ml
Zoutarme runderbouillon
Verwarm de oven voor op 200 graden. Was of schil de aardappelen en snijd in grove stukken. Zet de aardappelen onder water in een pan met deksel en kook, afgedekt, in 12 - 15 minuten gaar. Giet af en laat zonder deksel uitstomen. Snijd vervolgens de wortel in kleine blokjes. Snipper de ui en pers de knoflook of snijd fijn.
Verhit 1/2 el roomboter per persoon in een hapjespan op middelhoog vuur. Voeg de wortel toe en bak 2 - 3 minuten. Voeg de ui en knoflook toe en bak 2 minuten mee. Voeg vervolgens het gehakt toe en bak in 3 - 4 minuten los.
Tip: Wortel zit boordevol vitamine A - goed voor de groei, de gezondheid van je huid, haar en nagels en een goede werking van je ogen en afweersysteem. Het zit bijvoorbeeld ook in boerenkool, spinazie, broccoli en ei.
Bereid de bouillon. Voeg het laurierblad en per persoon: 1/2 blikje tomatenpuree, 3 tl worcestershiresaus, 1 tl gedroogde tijm en 1/2 el bloem toe aan de hapjespan. Meng alles goed door elkaar en voeg vervolgens de bouillon toe. Laat het geheel 8 - 10 minuten zachtjes koken. Giet de doperwten af en voeg de doperwten de laatste 4 minuten toe aan de hapjespan. Breng op smaak met peper en zout.
Stamp de aardappelen met een aardappelstamper tot een grove puree. Voeg per persoon: 1/2 el roomboter, 1 tl mosterd en een scheutje melk toe om het smeuïg te maken. Breng op smaak met peper en zout.
Tip: Deze maaltijd is calorierijk. Let jij op je calorie-inname? Vervang dan de roomboter in de puree dan door een extra scheutje melk of kookvocht van de aardappelen.
Haal het laurierblad uit de saus. Schep vervolgens de saus in een ovenschaal. Verdeel de aardappelpuree hieroverheen. Garneer met de geraspte kaas en bak de ovenschotel 15 - 20 minuten in de oven, of tot de kaas goudbruin is.
Verdeel de ovenschotel over de borden.