Piri-piri is een klein maar pittig pepertje - met als terechte bijnaam de Afrikaanse rode duivel.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
½ stuk(s)
Wortel
¼ zakje(s)
Gedroogde rozemarijn
½ stuk(s)
Rode paprika
1 stuk(s)
Knoflookteen
½ stuk(s)
Limoen
¾ tl
Piri-pirikruiden
¼ stuk(s)
[Mini-]komkommer
½ tl
Wittewijnazijn
naar smaak
Peper en zout
2 el
Olijfolie
Verwarm de oven voor op 220 °C (of 200 °C voor een heteluchtoven). Schil de aardappels en de wortel en snijd ze in frietjes van 1 cm breed. Leg de frietjes op een met bakpapier bedekte bakplaat. Besprenkel met een flinke scheut olijfolie en breng op smaak met zout. Bestrooi met 1 tl gedroogde rozemarijn per persoon. Meng de frietjes, verspreid ze over de bakplaat zonder dat ze over elkaar heen liggen en bak ze gedurende 25-28 minuten boven in de oven tot ze goudbruin en knapperig zijn. Schep het geheel halverwege om.
Verwijder de pitjes uit de paprika's en hak ze in blokjes. Pel de knoflook. Snijd de citroen in vieren.
Pureer in een blender of met een staafmixer (in een diepe kom) de paprika en per persoon ½ teentje knoflook, het sap van 1/4 citroen, ½ el azijn, ½ tl piripiri en een scheutje olijfolie. De piripiri is erg pittig, dus doseer deze naar smaak en houd hier rekening mee als er kinderen mee-eten. Pureer tot er een vrij dikke, bijna gladde substantie ontstaat.
Dep de kippenpoten met een stukje keukenrol. Bestrijk ze met de helft van het paprikamengsel en zet ze in de koelkast. Schil intussen de komkommer en snijd deze in reepjes.
Schenk 15 minuten voordat de groenten klaar zijn een flinke scheut olijfolie in een koekenpan (of in twee pannen als je met veel bent). Haal de kippenpoten uit de koelkast en bak ze gedurende 17-22 minuten op middelhoog vuur. Draai ze halverwege om. Laat de rest van de saus tegelijkertijd gedurende 6-8 minuten inkoken in een pan of tot deze dik is en giet de saus vervolgens in een kommetje.
Tip: De kip verkleurt en ziet er wat aangebrand uit: dat is normaal. Pas wel op dat je het vuur niet te hoog zet.
Leg de frietjes als ze gaar zijn op een bord met de mayonaise ernaast in een kommetje. Voeg de kippenpoten en de komkommerreepjes toe en doop deze in de piripirisaus.