De cashew is technisch gezien geen noot omdat cashews niet binnenin een vrucht groeien, maar aan de buitenkant van de vrucht: de cashewappel.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
75 gram
Bruine snelkookrijst
1 stuk(s)
Knoflookteen
5 gram
Gemberpuree
¼ stuk(s)
Rode peper
½ stuk(s)
Aubergine
½ bosje(s)
Bosui
100 gram
Passata
90 ml
Kokosmelk
75 gram
Yoghurt Griekse stijl
(Bevat Melk (inclusief lactose))
10 ml
Sesamolie
(Bevat Sesamzaad)
½ zakje(s)
Gele currykruiden
½ zakje(s)
Afrikaanse kruidenmix
5 gram
Verse koriander
(Kan bevatten Selderij)
½ stuk(s)
Limoen
10 gram
Cashewstukjes
(Bevat Cashewnoten Kan bevatten Pinda's, Noten, Sesamzaad)
250 ml
Zoutarme groentebouillon
½ el
[Plantaardige] roomboter
½ tl
Suiker
naar smaak
Peper en zout
Bereid de bouillon. Pers de knoflook of snijd fijn. Verwijder de zaadlijsten van de rode peper (let op: pittig! Gebruik naar smaak) en snijd de rode peper fijn. Snijd de bosui in fijne ringen en bewaar het witte en groene gedeelte apart van elkaar. Halveer de aubergine in de lengte en snijd in halve maantjes van ongeveer 1/2 cm dik.
Verhit 1/2 el roomboter per persoon in een pan met deksel op middelhoog vuur. Fruit de helft van de knoflook en de helft van de gemberpuree 1 minuut. Voeg de rijst en per persoon: 1/2 tl gele currykruiden en 180 ml bouillon toe (zie Tip). Breng aan de kook. Zet het vuur lager en kook de rijst 10 minuten. Roer af en toe door om aanbakken te voorkomen. Haal de pan van het vuur en laat afgedekt staan tot serveren.
Tip: Let jij op je zoutinname? Gebruik dan water in plaats van bouillon.
Verhit ondertussen de sesamolie in een hapjespan met deksel op middelhoog vuur. Voeg de overige gemberpuree, het witte gedeelte van de bosui en de rode peper toe en fruit 1 minuut. Voeg de Afrikaanse kruiden en overige gele currykruiden toe en bak 1 minuut verder. Voeg de aubergine en overige knoflook toe en bak, afgedekt, 3 - 4 minuten. Haal het deksel van de hapjespan en bak nog 3 - 4 minuten verder, tot de aubergine begint te kleuren.
Snijd de koriander fijn. Snijd de limoen in 6 partjes. Meng in een kleine kom de helft van de koriander met de yoghurt en het sap van 1 limoenpartje per persoon. Breng op smaak met peper en zout.
Voeg de kokosmelk, passata, suiker en de overige bouillon toe aan de hapjespan met aubergine. Breng het geheel aan de kook, verlaag vervolgens het vuur en laat 8 - 10 minuten sudderen op middelmatig vuur. Breng op smaak met peper en zout.
Verdeel de gele rijst en curry over diepe borden. Serveer met de kruidenyoghurt en garneer met de cashewstukjes, de overige koriander en het groene gedeelte van de bosui. Knijp de overige limoenpartjes naar smaak uit over de curry.
Weetje: Wist je dat bruine rijst meer dan de dubbele hoeveelheid vezels bevat als witte rijst? Vezels zorgen ook voor een gezonde darmtransit en een langer verzadigingsgevoel.