Nasi betekent in het Maleisisch en Indonesisch gekookte rijst. Hier bedoelen we vaak als we het over nasi hebben, nasi goreng, wat gebakken rijst is. Wist je dat ze in Indonesië en Maleisië niet alleen ’s avonds rijst eten, maar ook als ontbijt? In Maleisië wordt dit nasi lemak genoemd en het wordt geserveerd in een bananenblad.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
½ stuk(s)
Knoflookteen
¼ stuk(s)
Rode peper
150 gram
Broccoli
125 gram
Choisam
85 gram
Basmatirijst
1 stuk(s)
Sojasaus
(Bevat Gluten, Soja)
40 gram
Mangochutney
(Bevat Mosterd Kan bevatten Noten, Pinda's)
2 takje(s)
Verse koriander
(Kan bevatten Selderij)
10 gram
Pinda's
(Bevat Pinda's Kan bevatten Noten, Sesamzaad)
1 stuk(s)
Ei
(Bevat Eieren)
½ el
Roomboter
(Bevat Melk (inclusief lactose))
1 el
Zonnebloemolie
naar smaak
Peper en zout
Breng 400 ml water aan de kook in een pan met deksel voor de basmatirijst.
Snijd of pers de knoflook fijn. Verwijder de zaadlijsten van de rode peper en snijd fijn. Snijd de bloem van de broccoli in kleine roosjes en snijd de steel klein. Verwijder de steelaanzet van de choisam en snijd de rest klein.
Verhit de roomboter in een wok of hapjespan met deksel en fruit de knoflook en rode peper 2 minuten op laag vuur. Voeg de broccoli en 3 el water per persoon toe. Dek de pan af en stoom de broccoli 10 minuten op laag vuur.
Kook ondertussen de rijst, afgedekt, 10 - 12 minuten. Giet daarna af en laat zonder deksel uitstomen.
Maak een saus van de sojasaus, de helft van de zonnebloemolie, 1 el water per persoon en de helft van de mangochutney. Snijd of hak de koriander fijn en hak de pinda’s grof.
Voeg de choisam en de saus toe aan de wok of hapjespan en roerbak 2 minuten op middelhoog vuur. Voeg de rijst toe, bestrooi naar smaak met peper en zout en verhit nog 1 minuut.
Verhit ondertussen de overige zonnebloemolie in een koekenpan en bak 1 spiegelei per persoon.
Verdeel het gerecht over de borden. Serveer met het spiegelei, de overige mangochutney en garneer met de koriander en pinda’s.