Harissa is een pikante saus van onder andere rode peper, knoflook en komijn. In de Noord-Afrikaanse keuken wordt het gebruikt als smaakmaker in allerlei gerechten. Als tegenhanger voor de pit maak je een frisse tzatziki: yoghurt met komkommer en knoflook.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
85 gram
Zilvervliesrijst
¼ stuk(s)
Knoflookteen
¼ stuk(s)
Komkommer
75 gram
Volle yoghurt
(Bevat Melk (inclusief lactose))
100 gram
Broccoli
125 gram
Peen
½ tl
Harissa
1 tl
Kerriepoeder
(Bevat Selderij, Mosterd)
½ pak(ken)
Falafel
(Kan bevatten Soja, Gluten, Mosterd)
300 ml
Groentebouillon
1 el
Olijfolie
1 el
Zonnebloemolie
naar smaak
Extra vierge olijfolie
naar smaak
Peper en zout
Bereid de bouillon in een pan met deksel en kook hierin de rijst, afgedekt, in 12 – 15 minuten gaar. Giet daarna als het nodig is af en laat zonder deksel uitstomen.
Pers ondertussen de knoflook of snijd fijn. Rasp de komkommer grof en voeg toe aan een vergiet of zeef. Druk het vocht uit de komkommer met de bolle kant van een lepel. Meng in een kom de yoghurt met de knoflook en de komkommer. Breng op smaak met peper en zout en bewaar in de koelkast zodat de smaken goed kunnen intrekken.
Snijd de bloem van de broccoli in kleine roosjes en de steel in blokjes. Snijd de bospeen in dunne plakken.
Verhit de olijfolie in een wok of hapjespan met deksel en bak de peen en de broccoli met de harissa (let op, harissa is erg pittig) en het kerriepoeder 1 – 2 minuten op middelhoog vuur. Voeg 2 el water per persoon toe, breng op smaak met peper en zout en bak, afgedekt, in 6 –7 minuten beetgaar. Voeg de rijst toe aan de groenten en bak al roerend 1 – 2 minuten op middelhoog vuur zonder deksel.
Verhit ondertussen de zonnebloemolie in een koekenpan en bak de falafel in 2 – 3 minuten rondom bruin op middelhoog vuur.
Verdeel de rijst met groenten over de borden. Voeg eventueel nog wat extra vierge olijfolie toe om het smeuïger te maken. Serveer met de falafel en tzatziki.