Paddenstoelen zijn een goede toevoeging aan je vegetarische maaltijd - ze bevatten vitamine B2, zijn eiwitrijk en zorgen voor een fijne bite. Door beperkingen in de leveringen is de bosui in dit recept vervangen door rode ui en bieslook.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
75 gram
Basmatirijst
½ bosje(s)
Radijs
1 stuk(s)
Knoflookteen
1 cm
Verse gember
1 stuk(s)
Ui
175 gram
Gemengde gesneden paddenstoelen
20 ml
Sojasaus
10 ml
Sesamolie
(Bevat Sesamzaad)
2.5 gram
Verse bieslook
5 gram
Sesamzaad
1 el
Wittewijnazijn
1 el
Bloem
1 tl
Suiker
naar smaak
Peper en zout
1 el
Bruine basterdsuiker
½ el
Zonnebloemolie
Breng ruim water aan de kook in een pan met deksel en kook de basmatirijst, afgedekt, in 12 - 15 minuten gaar. Giet af en laat uitstomen zonder deksel. Breng op smaak met peper en zout. Meng in een saladekom per persoon: 1 el wittewijnazijn en 1 tl suiker. Snijd de radijs in plakken en voeg toe aan de saladekom. Breng op smaak met peper en zout. Laat de smaken intrekken tot serveren, schep af en toe om.
Pers de knoflook of snijd fijn. Rasp de gember fijn. Snipper de rode ui. Meng in een kom de gesneden paddenstoelen met de bloem. Hak de bieslook fijn.
Tip: Wist je dat paddenstoelen schimmels zijn? Ze behoren tot de groente en zijn rijk aan mineralen, vezels en vitaminen. Zo zit er in paddenstoelen veel vitamine B2, wat ervoor zorgt dat je energie op peil blijft en helpt ontstekingen te voorkomen.
Verhit de zonnebloemolie in een wok of hapjespan op middelhoog vuur, voeg de paddenstoelen toe en bak 5 minuten. Voeg de knoflook, gember en de rode ui toe en bak nog 2 minuten. Voeg 1 el bruine suiker per persoon toe en schep om totdat de suiker gesmolten is. Blus af met de sojasaus, 2 el water per persoon en de helft van de sesamolie. Roer regelmatig door tot de saus indikt.
Tip: Gebruik een pan met anti-aanbaklaag. In het begin kunnen de paddenstoelen aan de bodem plakken. Roer alles weer goed los na het toevoegen van de sojasaus, sesamolie en het water.
Meng de rijst met de overige sesamolie en de helft van het sesamzaad. Breng op smaak met peper en zout. Verdeel de rijst over diepe borden en verdeel de paddenstoelen erover. Garneer met de andere helft van de sesamzaadjes en de bieslook. Serveer met de zoetzure radijs.