Vandaag serveer je een luxe ovenschotel met zalm, courgette en prei. De combinatie van roux met verse dille maakt dit gerecht af!
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
200 gram
Aardappelen
½ stuk(s)
Courgette
½ stuk(s)
Prei
2.5 gram
Verse dille
(Kan bevatten Selderij)
15 gram
Geraspte belegen kaas
(Bevat Melk (inclusief lactose))
75 gram
Warmgerookte zalmsnippers
(Bevat Vis)
100 ml
Kookroom
(Bevat Melk (inclusief lactose))
100 ml
Zoutarme groentebouillon
1 el
Bloem
¼ el
Olijfolie
2 el
[Plantaardige] roomboter
naar smaak
Peper en zout
Verwarm de oven voor op 200 graden. Bereid de bouillon. Breng in een grote pan met deksel ruim water met een snuf zout aan de kook. Schil de aardappelen of was grondig en snijd in blokjes van ongeveer 2 cm. Halveer de courgette in de lengte en snijd in plakken van 1/2 cm. Snijd de prei in fijne ringen.
Kook de aardappelen, afgedekt, in 10 - 13 minuten gaar. Giet af en laat zonder deksel uitstomen.
Verhit 1 el roomboter per persoon in een koekenpan met deksel en bak de prei en courgette 3 - 4 minuten. Voeg 2 el water per persoon toe. Dek de pan af en stoof de prei en courgette nog 6 - 8 minuten. Schep af en toe om en breng op smaak met peper en zout. Hak ondertussen de dille grof.
Verhit 1 el roomboter per persoon in een steelpan op middelmatig vuur. Voeg 1 el bloem per persoon toe wanneer de roomboter gesmolten is en bak al roerend 2 - 3 minuten. Verlaag het vuur en voeg de kookroom toe. Blijf constant roeren met een garde. Zodra de room volledig is opgenomen herhaal je de handeling met de bouillon. Verhoog het vuur en laat 3 - 4 minuten zachtjes koken zodat de saus indikt. Voeg dan 2/3 van de dille en 2/3 van de kaas toe en roer door. Breng op smaak met peper en zout.
Vet de ovenschaal in met 1/4 el olijfolie per persoon. Leg eerst de prei en courgette in de ovenschaal en vervolgens de zalm. Dek af met de aardappelblokjes en strooi de kaas eroverheen. Giet de saus over de aardappelen en de courgette en plaats de ovenschaal 15 - 25 minuten in de oven, of tot hij een mooie bruine korst heeft.
Weetje: Wist je dat zalm essentiële vetzuren bevat zoals omega 3? Deze moet je uit je voeding opnemen want je lichaam kan deze niet zelf aanmaken. Je krijgt al voldoende omega-3 binnen als je 1 keer per week vis eet, bij voorkeur vette vis zoals haring of zalm.
Schep de ovenschotel op de borden (zie Tip). Garneer met de overige dille.
Tip: Deze maaltijd is calorierijk. Let jij op je calorie-inname? Serveer dan de helft van de portie en gebruik de overige portie de volgende dag als lunch.