Vandaag serveer je een luxe ovenschotel met zalm, courgette en prei. De combinatie van roux met verse dille maakt dit gerecht af!
The quantities provided above are averages only.
Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens
200 g
Potatoes
½ piece
Courgette
½ piece
Leek
2.5 g
Fresh dill
(May be present Celery)
15 g
Grated mature cheese
(Contains Milk)
75 g
Hot smoked salmon flakes
(Contains Fish)
100 milliliters
Cooking cream
(Contains Milk)
100 milliliters
Low sodium vegetable stock
1 tablespoon
Flour
¼ tablespoon
Olive oil
2 tablespoon
[Plant-based] butter
to taste
Salt and pepper
Verwarm de oven voor op 200 graden. Bereid de bouillon. Breng in een grote pan met deksel ruim water met een snuf zout aan de kook. Schil de aardappelen of was grondig en snijd in blokjes van ongeveer 2 cm. Halveer de courgette in de lengte en snijd in plakken van 1/2 cm. Snijd de prei in fijne ringen.
Kook de aardappelen, afgedekt, in 10 - 13 minuten gaar. Giet af en laat zonder deksel uitstomen.
Verhit 1 el roomboter per persoon in een koekenpan met deksel en bak de prei en courgette 3 - 4 minuten. Voeg 2 el water per persoon toe. Dek de pan af en stoof de prei en courgette nog 6 - 8 minuten. Schep af en toe om en breng op smaak met peper en zout. Hak ondertussen de dille grof.
Verhit 1 el roomboter per persoon in een steelpan op middelmatig vuur. Voeg 1 el bloem per persoon toe wanneer de roomboter gesmolten is en bak al roerend 2 - 3 minuten. Verlaag het vuur en voeg de kookroom toe. Blijf constant roeren met een garde. Zodra de room volledig is opgenomen herhaal je de handeling met de bouillon. Verhoog het vuur en laat 3 - 4 minuten zachtjes koken zodat de saus indikt. Voeg dan 2/3 van de dille en 2/3 van de kaas toe en roer door. Breng op smaak met peper en zout.
Vet de ovenschaal in met 1/4 el olijfolie per persoon. Leg eerst de prei en courgette in de ovenschaal en vervolgens de zalm. Dek af met de aardappelblokjes en strooi de kaas eroverheen. Giet de saus over de aardappelen en de courgette en plaats de ovenschaal 15 - 25 minuten in de oven, of tot hij een mooie bruine korst heeft.
Weetje: Wist je dat zalm essentiële vetzuren bevat zoals omega 3? Deze moet je uit je voeding opnemen want je lichaam kan deze niet zelf aanmaken. Je krijgt al voldoende omega-3 binnen als je 1 keer per week vis eet, bij voorkeur vette vis zoals haring of zalm.
Schep de ovenschotel op de borden (zie Tip). Garneer met de overige dille.
Tip: Deze maaltijd is calorierijk. Let jij op je calorie-inname? Serveer dan de helft van de portie en gebruik de overige portie de volgende dag als lunch.