Met shakshuka kun je perfect variëren. Deze Italiaanse variant bereid je met verse basilicum en knoflookbrood.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
200 gram
Aardappelen
1 stuk(s)
Knoflookteen
½ stuk(s)
Tomaat
⅓ zakje(s)
Italiaanse kruiden
½ pak(ken)
Tomatenblokjes met basilicum
50 gram
Spinazie
50 gram
Verse geitenkaas
(Bevat Melk (inclusief lactose))
2 stuk(s)
Ei
(Bevat Eieren)
1 stuk(s)
Wit tarwebroodje
5 gram
Vers basilicum
½ el
Zwarte balsamicoazijn
1 el
Olijfolie
¼ stuk(s)
Zoutarm groentebouillonblokje
naar smaak
Peper en zout
Verwarm de oven voor op 200 graden. Kook ruim water met een snuf zout in een pan met deksel voor de aardappelen. Was de aardappelen grondig of schil ze en snijd in blokjes van 1 cm. Pers de knoflook of snijd fijn. Snijd de tomaat in kleine blokjes van ongeveer 1 cm. Kook de aardappelblokjes, afgedekt, 5 - 6 minuten en giet af. Ze hoeven nog niet gaar te zijn.
Verhit 1/2 el olijfolie per persoon in een hapjespan met deksel. Voeg de helft van de knoflook en 1 tl Italiaanse kruiden per persoon toe. Bak 30 seconden op middelhoog vuur. Voeg de gesneden tomaat, de tomatenblokjes en 1/2 el zwarte balsamicoazijn per persoon toe. Verkruimel 1/4 bouillonblokje per persoon boven de pan (zie Tip). Roer goed door en laat, afgedekt, 5 - 7 minuten zachtjes koken.
Tip: Let jij op je zoutinname? Gebruik dan 1/8 bouillonblokje per persoon of laat achterwege. Je kunt natuurlijk ook natriumarme bouillon gebruiken.
Voeg de aardappelblokjes toe aan de tomatensaus. Voeg de spinazie toe en laat al roerend slinken (zie Tip). Breng op smaak met peper en zout. Verkruimel de geitenkaas.
Tip: Zorg ervoor dat de saus goed inkookt en laat zoveel mogelijk vocht verdampen - de eieren garen gemakkelijker in een dikkere saus.
Maak voor elk ei een kuiltje in het groentemengsel en breek de eieren hierin. Zorg dat de eieren diep in de saus liggen, onderin de pan. Bestrooi de eieren met peper en zout. Verdeel de geitenkaas in stukjes over het geheel en dek de pan af. Laat de eieren, afgedekt, in 4 - 6 minuten stollen. Haal vervolgens het deksel van de pan, zet het vuur iets hoger en bak nog 2 - 4 minuten verder zodat eventueel overtollig vocht kan verdampen (zie Tip).
Tip: De kooktijd van de eieren hangt af van de pan die je gebruikt. Controleer de eieren tussendoor en pas eventueel de kooktijd aan op basis van jouw voorkeur.
Meng in een kleine kom de overige knoflook en 1/2 el olijfolie per persoon. Snijd het broodje in de lengte doormidden. Smeer het knoflook-oliemengsel op het broodje en bak 10 minuten in de oven. Snijd ondertussen het basilicum fijn.
Schep de aardappelen en eieren in tomatensaus op de borden. Garneer met de overige geitenkaas en het basilicum. Serveer met het knoflookbrood.
Weetje: Wist je dat minder vlees eten voordelen heeft voor je gezondheid? Het draagt bijvoorbeeld bij aan een lager risico op hart– en vaatziekten.