Wist je dat shakshuka het Arabische woord is voor mix of mengsel?
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
100 gram
Passata
25 gram
Witte kaas
(Bevat Melk (inclusief lactose))
2 stuk(s)
Ei
(Bevat Eieren)
½ stuk(s)
Aubergine
½ zakje(s)
Midden-Oosterse kruidenmix
1 stuk(s)
Varkensboerenworst
(Kan bevatten Mosterd, Selderij, Soja, Gluten, Eieren)
½ stuk(s)
Knoflookteen
½ stuk(s)
Ui
2 stuk(s)
Pitabroodje
(Bevat Tarwe)
5 gram
Verse bladpeterselie
(Kan bevatten Selderij)
50 ml
Zoutarme groentebouillon
¼ el
Olijfolie
½ el
Extra vierge olijfolie
naar smaak
Peper en zout
Verwarm de oven voor op 200 graden (zie Tip). Snijd de aubergine in blokjes van 1 cm. Snijd de tomaat in blokjes.
Tip: In deze stap verwarm je de oven voor om later de tortilla's in te verwarmen, maar je kunt er ook voor kiezen om dit straks in een pan te doen.
Weetje: Aubergine is een veelzijdige groente. Wist je dat het vol zit met ijzer en vitamine C?
Verhit 1/4 el olijfolie per persoon in een hapjespan met deksel op middelmatig vuur (zie Tip). Voeg de aubergine toe en bak in 5 - 6 minuten rondom bruin. Voeg de tomatenblokjes en Midden-Oosterse kruidenmix toe en bak 3 - 4 minuten verder. Voeg de bouillon en passata toe aan de pan en kook 2 - 3 minuten. Breng op smaak met peper en zout.
Tip: Als je een hapjespan met een hoge rand en een dikke, platte bodem gebruikt wordt de hitte gelijkmatig verdeeld en gaat het garen van de eieren gemakkelijker. Kook je voor meer dan 3 personen? Gebruik dan meerdere hapjespannen.
Halveer de tortilla's en verdeel over een bakplaat met bakpapier. Bestrijk de bovenkant van de tortilla's met wat olijfolie en breng op smaak met peper en zout. Bak 5 - 6 minuten in de oven.
Maak voor elk ei een kuiltje in de shakshuka en breek de eieren hierin. Zorg dat ze diep in de saus liggen, onderin de pan. Breng de eieren op smaak met peper en zout. Verdeel 2/3 van de benodigde hoeveelheid witte kaas in stukjes over het geheel, dek de pan af en laat de eieren in 4 - 6 minuten stollen (zie Tip). Haal het deksel van de pan, zet het vuur iets hoger en bak nog 4 - 6 minuten verder zodat het overtollig vocht kan verdampen.
Tip: De kooktijd van de eieren hangt af van je pan. Controleer de eieren tussendoor en pas eventueel de kooktijd aan op basis van jouw voorkeur.
Verhit ondertussen 1/2 el olijfolie per persoon in een koekenpan met deksel en bak de balletjes in 3 - 4 minuten op hoog vuur rondom bruin. Verlaag het vuur en bak, afgedekt, nog 5 - 6 minuten, of tot ze gaar zijn.
Verkruimel de overige witte kaas over de shakshuka. Verdeel de gehaktballetjes erover. Zet de pan op tafel en serveer met de knapperige tortilla's.