Tajine is ook de benaming van de aardewerken stoofpot waar dit gerecht traditioneel in wordt bereid - langzaam gegaard op hete kolen.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
200 gram
Vastkokende aardappelen
½ stuk(s)
Ui
1 stuk(s)
Knoflookteen
1 cm
Verse gember
½ stuk(s)
Rode paprika
½ stuk(s)
Aubergine
⅓ zakje(s)
Paprikapoeder
⅓ zakje(s)
Gemalen komijnzaad
¼ zakje(s)
Gemalen kurkuma
1 stuk(s)
Kipfilet
5 gram
Verse bladpeterselie
(Kan bevatten Selderij)
¼ stuk(s)
Citroen
20 gram
Leccino olijven
1 el
Olijfolie
½ el
Bruine suiker
1 tl
Honing
½ el
Extra vierge olijfolie
naar smaak
Peper en zout
Breng ruim water aan de kook in een pan met deksel en voeg een flinke snuf zout toe. Schil de aardappelen of was grondig en snijd in grove stukken. Snijd de ui in halve ringen. Pers de knoflook of snijd fijn. Rasp de gember. Halveer de rode paprika, verwijder de zaadlijsten en snijd in dunne halve reepjes. Snijd de aubergine in blokjes van 1 - 2 cm.
Kook de aardappelen, afgedekt, 12 - 15 minuten of tot ze gaar zijn. Giet af en bewaar afgedekt in de pan. Zet ondertussen de rest van de ingrediënten en kruiden alvast klaar. Meet de bruine suiker, het paprikapoeder, komijnzaad en de gemalen kurkuma af, zodat je alles vlot kan toevoegen in stap 3 en 4.
Verhit 1 el olijfolie per persoon in een grote hapjespan met deksel op middelhoog vuur. Voeg de aubergine, de ui, knoflook en gember toe. Roerbak 3 - 4 minuten. Voeg de bruine suiker toe en roerbak 1 - 2 minuten. Maak wat plaats onderin de pan. Voeg de kipfilet en de paprika toe. Kruid de kipfilet met peper en zout en bak in 2 minuten bruin per kant. Haal de kipfilet uit de pan en bewaar apart.
Voeg het paprikapoeder, komijnzaad, de kurkuma en 1 tl honing per persoon toe en schep goed om. Leg de kipfilet terug in de hapjespan. Voeg ongeveer 50 ml water per persoon toe, zodat 2/3 van de groenten bedekt is met water. Laat het geheel 12 - 15 minuten afgedekt op middelmatig vuur sudderen.
Snijd ondertussen de peterselie fijn. Snijd de citroen in kwarten en halveer de olijven. Voeg, als de tajine gaar is, de olijven toe aan de hapjespan. Knijp er naar smaak een citroenpartje boven uit en laat nog 5 - 6 minuten onafgedekt verder koken op middelhoog vuur. Breng op smaak met peper en zout.
Voeg 2/3 van de peterselie en 1/2 el extra vierge olijfolie per persoon toe aan de pan met aardappelen. Breng op smaak met peper en zout en meng goed. Verdeel de aardappelen over soepborden en schep de tajine erbij. Garneer met de overige peterselie en eventueel met een partje citroen.