Varkenshaas in sinaasappelsaus
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Varkenshaas in sinaasappelsaus

Varkenshaas in sinaasappelsaus

met vadouvanspruitjes en aardappelpuree

Spruiten worden in veel landen Brusselse spruiten genoemd. Ze komen er niet vandaan, maar werden er vroeger wel veel geteeld.

Labels:
Caloriebewust
Extra groente
Allergenen :
Pistachenoten
Mosterd

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen

Bereidingstijd25 minuten
oventijd25 minuten
NiveauMakkelijk

Ingredienten

Hoeveelheden

1 stuk(s)

Varkenshaas

(Kan bevatten Gluten, Melk (inclusief lactose), Mosterd, Selderij, Soja)

200 gram

Spruiten

10 gram

Pistachenoten

(Bevat Pistachenoten Kan bevatten Sesamzaad, Pinda's, Noten)

¼ zakje(s)

Vadouvan

(Bevat Mosterd)

200 gram

Aardappelen

½ stuk(s)

Handsinaasappel

1 stuk(s)

Knoflookteen

½ stuk(s)

Ui

Zelf toevoegen

1 el

[Plantaardige] roomboter

½ el

Olijfolie

30 ml

Water voor saus

0.12 stuk(s)

Zoutarm runderbouillonblokje

½ tl

Honing [of plantaardig alternatief]

1

[Plantaardige] melk

naar smaak

Peper en zout

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kJ)2739 kJ
Energie (kcal)655 kcal
Vetten26.8 g
waarvan verzadigd11.1 g
Koolhydraten64.1 g
waarvan suikers14.6 g
Vezels20.2 g
Eiwitten35.4 g
Zout1 g

Benodigdheden

Pan
Koekenpan
Wok of hapjespan
Rasp
Aluminiumfolie
Kleine kom
Aardappelstamper

Instructies

Voorbereiden
1
  • Was of schil de aardappelen en snijd in grove stukken. Zet de aardappelen onder water in een pan en kook in 12 - 15 minuten gaar. Giet af en zet apart.
  • Schoon de spruitjes door de onderkant weg te snijden en de buitenste blaadjes te verwijderen en halveer ze. Snijd de ui in halve ringen. Pers de knoflook of snijd fijn.
  • Verhit 1/2 el roomboter per persoon in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de varkenshaas in 5 - 8 minuten rondom bruin.
Spruiten bakken
2
  • Verhit 1/2 el olijfolie per persoon in een wok of hapjespan op middelhoog vuur.
  • Bak de spruitjes 6 - 8 minuten (zie Tip). Schep regelmatig om.
  • Voeg in de laatste minuut de knoflook en de vadouvan toe aan de spruitjes. Breng op smaak met peper en zout.

Tip: Hiermee bak je de spruitjes beetgaar. Eet je ze liever wat zachter? Voeg dan een scheutje water toe aan de pan en laat, afgedekt, 3 - 4 minuten stomen.

Sinaasappelsaus maken
3
  • Bak de ui 4 - 5 minuten mee met de varkenshaas en haal de varkenshaas dan uit de pan. Laat rusten onder aluminiumfolie tot het serveren.
  • Rasp de schil van de sinaasappel met een fijne rasp. Pers de sinaasappel uit in een kleine kom. 
  • Voeg het sinaasappelsap, de honing en per persoon: 1/2 tl sinaasappelrasp, 30 ml water en 1/8 bouillonblokje toe aan de ui en breng aan de kook.
Serveren
4
  • Voeg 1/2 el roomboter per persoon en een scheutje melk toe aan de aardappelen en stamp de aardappelen met een aardappelstamper tot een puree. Breng goed op smaak met peper en zout.
  • Verdeel de aardappelpuree en de spruitjes over de borden. 
  • Serveer de varkenshaas ernaast en giet de sinaasappelsaus eroverheen.
  • Garneer met de pistachenoten.

Weetje: Spruitjes zijn rijk aan vitamine C, ijzer voor je energieniveau, vitamine E voor een sterk immuunsysteem, vezels voor gezonde darmen.