Spruiten zijn kleine kooltjes boordevol vezels, vitamine C en vitamine K. Deze groente biedt niet alleen een knapperige textuur, maar ook een gezonde dosis voedingsstoffen die bijdragen aan een uitgebalanceerd dieet.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
250 gram
Zoete aardappel
100 gram
Aardappelen
½ stuk(s)
Knoflookteen
½ stuk(s)
Rode peper
1 stuk(s)
Vegetarische kaasschnitzel
(Bevat Melk (inclusief lactose), Tarwe, Gerst, Rogge Kan bevatten Soja, Mosterd)
½ stuk(s)
Ui
2.5 gram
Verse bieslook
(Kan bevatten Selderij)
1 snufje
Nootmuskaat
150 gram
Spruiten
½ el
Olijfolie
1
[Plantaardige] melk
½ el
[Plantaardige] roomboter
½ stuk(s)
Zoutarm groentebouillonblokje
naar smaak
Peper en zout
Breng ruim water aan de kook in een pan met deksel voor de aardappelen en de zoete aardappel. Verkruimel 1/2 bouillonblokje per persoon boven de pan. Weeg de aardappelen af. Was of schil de zoete aardappel en de aardappelen en snijd beide in grove stukken. Kook de aardappelen en de zoete aardappel, afgedekt, 10 - 12 minuten in de pan met bouillon. Schep een klein beetje bouillon uit de pan en houd apart. Giet de aardappelen af en laat zonder deksel uitstomen.
Breng ruim water aan de kook in een andere pan met deksel voor de spruiten. Kook de spruiten, afgedekt, in 6 - 8 minuten beetgaar. Giet de spruiten af, spoel ze af met koud water en halveer ze. Verwijder de zaadlijsten van de rode peper (let op: pittig! Gebruik naar smaak) en snijd fijn. Snipper de ui. Pers de knoflook of snijd fijn. Snijd de bieslook fijn.
Verhit de olijfolie in een hapjespan op middelhoog vuur. Bak de knoflook en ui 1 - 2 minuten. Voeg de spruiten toe en bak 3 - 5 minuten. Rasp 1 mespuntje nootmuskaat per persoon boven de hapjespan en breng op smaak met peper en zout.
Weetje: Spruitjes zijn rijk aan calcium voor sterke botten en tanden, ijzer voor je energieniveau, vitamine E voor een sterk immuunsysteem en vezels voor gezonde darmen.
Verhit ondertussen de roomboter in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de vegetarische kaasschnitzel in 2 minuten per kant bruin (zie Tip).
Tip: Wanneer je de kaasschnitzel te lang bakt, kunnen de onder- en bovenkant van elkaar los raken. Laat de schnitzel dus niet te lang in de hete pan liggen. Is de kaas nog niet helemaal zacht? Dek de koekenpan dan af met een deksel en bak nog 1 minuut zodat de kaas smelt.
Stamp de aardappelen en de zoete aardappel fijn met een aardappelstamper. Voeg een scheutje melk en wat van de achtergehouden bouillon toe, roer de rode peper erdoor en breng op smaak met peper en zout. Voeg eventueel extra roomboter toe om het geheel smeuïger te maken.
Verdeel de zoete-aardappelpuree over de borden en garneer de puree met de bieslook. Serveer met de spruiten en de vegetarische kaasschnitzel.