Voor deze vegetarische moussaka is het lamsgehakt vervangen door rode splitlinzen - een goede bron van eiwit, ijzer én B-vitaminen.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
½ stuk(s)
Aubergine
½ stuk(s)
Ui
½ stuk(s)
Courgette
½ stuk(s)
Knoflookteen
⅓ zakje(s)
Gedroogde oregano
0.48 tl
Gemalen kaneel
⅓
Tomatenpuree
25 gram
Rode splitlinzen
(Kan bevatten Gluten)
⅓ pak(ken)
Tomatenblokjes
50 gram
Biologische crème fraîche
25 gram
Geraspte oude Goudse kaas
150 gram
Aardappelschijfjes
1 el
Olijfolie
naar smaak
Peper en zout
½ el
Bruine basterdsuiker
100 ml
Zoutarme groentebouillon
1 tl
Zwarte balsamicoazijn
1 el
Zonnebloemolie
Verwarm de oven voor op 200 graden en bereid de bouillon. Snijd de aubergine in de breedte in halve plakken van 1/2 cm dik. Meng in een kom de aubergineplakken met de zonnebloemolie. Breng op smaak met peper en zout. Snipper de ui. Snijd de courgette in blokjes van 1/2 cm. Pers de knoflook of snijd fijn.
Tip: Courgette behoort tot de vruchtgroenten zoals komkommer, pompoen en tomaat en is rijk aan ijzer, vitamine C en calcium.
Verhit de helft van de olijfolie in een hapjespan op middelmatig vuur. Voeg de ui toe en bak 3 minuten. Voeg de courgette toe, breng op smaak met peper en zout en bak 5 minuten. Voeg de knoflook, oregano, tomatenpuree en 1/2 tl kaneel per persoon toe. Roer goed en bak nog 2 minuten mee.
Tip: Is niet iedereen liefhebber van kaneel in hartige gerechten? Laat het dan achterwege of proef de saus eerst en voeg het daarna naar smaak toe.
Voeg de rode splitlinzen, de zwarte balsamicoazijn, de tomatenblokjes, de bouillon en de bruine suiker toe aan de hapjespan. Breng al roerend aan de kook. Draai het vuur laag en laat 20 - 25 minuten zachtjes koken. Roer regelmatig door zodat de linzen niet aanbakken.
Tip: Voeg eventueel 1 el water per persoon toe indien de saus te droog wordt.
Leg ondertussen de aubergineplakjes op een bakplaat met bakpapier. Rooster 10 – 15 minuten in de oven.
Vet een ovenschaal in met de andere helft van de olijfolie en leg de aardappelschijfjes erin. Schep het tomatenmengsel eroverheen en leg vervolgens de aubergineplakken erbovenop. Besmeer de aubergine met de crème fraîche en bestrooi met de geraspte oude kaas. Bak de moussaka 10 – 12 minuten in de oven.
Verdeel de moussaka over diepe borden.
Tip: Deze maaltijd zit door de splitlinzen en de grote hoeveelheid groente vol ijzer. Dat is belangrijk voor een energiek gevoel. Vooral voor vegetariërs en veganisten is het belangrijk om er op te letten dat je genoeg ijzer binnenkrijgt.