Vegetarische moussaka met courgette
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Vegetarische moussaka met courgette

Vegetarische moussaka met courgette

met aubergine, rode splitlinzen en aardappelschijfjes

Voor deze vegetarische moussaka is het lamsgehakt vervangen door rode splitlinzen - een goede bron van eiwit, ijzer én B-vitaminen.

Labels:
Veggie
Extra groente

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen

Bereidingstijd50 minuten
oventijd45 minuten
NiveauGemiddeld

Ingredienten

Hoeveelheden

½ stuk(s)

Aubergine

½ stuk(s)

Ui

½ stuk(s)

Courgette

½ stuk(s)

Knoflookteen

⅓ zakje(s)

Gedroogde oregano

0.48 tl

Gemalen kaneel

Tomatenpuree

25 gram

Rode splitlinzen

(Kan bevatten Gluten)

⅓ pak(ken)

Tomatenblokjes

50 gram

Biologische crème fraîche

25 gram

Geraspte oude Goudse kaas

150 gram

Aardappelschijfjes

Zelf toevoegen

1 el

Olijfolie

naar smaak

Peper en zout

½ el

Bruine basterdsuiker

100 ml

Zoutarme groentebouillon

1 tl

Zwarte balsamicoazijn

1 el

Zonnebloemolie

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kcal)808 kcal
Energie (kJ)3381 kJ
Vetten49 g
waarvan verzadigd19 g
Koolhydraten63 g
waarvan suikers25 g
Vezels15.4 g
Eiwitten22 g
Zout2 g

Benodigdheden

Kom
Hapjespan
Bakplaat met bakpapier
Ovenschaal

Instructies

Groenten snijden
1

Verwarm de oven voor op 200 graden en bereid de bouillon. Snijd de aubergine in de breedte in halve plakken van 1/2 cm dik. Meng in een kom de aubergineplakken met de zonnebloemolie. Breng op smaak met peper en zout. Snipper de ui. Snijd de courgette in blokjes van 1/2 cm. Pers de knoflook of snijd fijn.

Tip: Courgette behoort tot de vruchtgroenten zoals komkommer, pompoen en tomaat en is rijk aan ijzer, vitamine C en calcium.

Groenten bakken
2

Verhit de helft van de olijfolie in een hapjespan op middelmatig vuur. Voeg de ui toe en bak 3 minuten. Voeg de courgette toe, breng op smaak met peper en zout en bak 5 minuten. Voeg de knoflook, oregano, tomatenpuree en 1/2 tl kaneel per persoon toe. Roer goed en bak nog 2 minuten mee.

Tip: Is niet iedereen liefhebber van kaneel in hartige gerechten? Laat het dan achterwege of proef de saus eerst en voeg het daarna naar smaak toe.

Linzen koken
3

Voeg de rode splitlinzen, de zwarte balsamicoazijn, de tomatenblokjes, de bouillon en de bruine suiker toe aan de hapjespan. Breng al roerend aan de kook. Draai het vuur laag en laat 20 - 25 minuten zachtjes koken. Roer regelmatig door zodat de linzen niet aanbakken.

Tip: Voeg eventueel 1 el water per persoon toe indien de saus te droog wordt.

Aubergine roosteren
4

Leg ondertussen de aubergineplakjes op een bakplaat met bakpapier. Rooster 10 – 15 minuten in de oven.

Moussaka bakken
5

Vet een ovenschaal in met de andere helft van de olijfolie en leg de aardappelschijfjes erin. Schep het tomatenmengsel eroverheen en leg vervolgens de aubergineplakken erbovenop. Besmeer de aubergine met de crème fraîche en bestrooi met de geraspte oude kaas. Bak de moussaka 10 – 12 minuten in de oven.

Serveren
6

Verdeel de moussaka over diepe borden.

Tip: Deze maaltijd zit door de splitlinzen en de grote hoeveelheid groente vol ijzer. Dat is belangrijk voor een energiek gevoel. Vooral voor vegetariërs en veganisten is het belangrijk om er op te letten dat je genoeg ijzer binnenkrijgt.