Kurkuma is een plant met prachtige bloemen. Het eetbare deel zit onder de grond, en noemt men ook wel geelwortel.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
150 gram
Zoete aardappel
½ stuk(s)
Ui
1 stuk(s)
Knoflookteen
1.5 tl
Verse gember
2 cm
Verse kurkuma
1 blik(ken)
Kikkererwten
1 pak(ken)
Tomatenblokjes
125 ml
Kokosmelk
75 gram
Basmatirijst
5 gram
Verse koriander en munt
50 gram
Spinazie
100 gram
Garnalen
20 gram
Mangochutney
75 ml
Zoutarme groentebouillon
½ el
Wittewijnazijn
naar smaak
Peper en zout
1 el
Zonnebloemolie
Bereid de bouillon. Breng ruim water met een snuf zout aan de kook in een pan met deksel voor de rijst. Snijd de zoete aardappel in blokjes van maximaal 1 cm. Snipper de ui. Pers de knoflook of snijd fijn. Rasp de verse gember en de verse kurkuma (zie Tip). Laat de kikkererwten uitlekken.
Tip: Let op, kurkuma geeft af. Gebruik handschoentjes of doe een boterhamzakje om je handen voordat je gaat raspen.
Verhit 1/2 el zonnebloemolie per persoon in een soeppan met deksel op middelhoog vuur. Roerbak de knoflook, ui, gember en kurkuma 1 - 2 minuten. Voeg de zoete-aardappelblokjes toe en bak nog 3 - 4 minuten mee.
Blus af met 1/2 el wittewijnazijn per persoon, de bouillon, de tomatenblokjes en de kokosmelk (zie Tip). Breng de curry aan de kook. Verlaag het vuur en laat, afgedekt, 10 - 15 minuten zachtjes koken, tot de zoete aardappel zacht is. Kook ondertussen de rijst, afgedekt, in 10 - 12 minuten gaar. Giet daarna af en laat zonder deksel uitstomen.
Tip: Dit gerecht bevat veel calorieën. Let jij op je calorie-inname? Vervang dan 50 ml kokosmelk door 50 ml bouillon. Serveer eventueel ook minder rijst. Van de rest van de gekookte rijst kun je een kokos-rijstpudding maken als dessert of ontbijt.
Ris de blaadjes van de takjes munt en snijd de muntblaadjes en de koriander fijn. Haal het deksel van de soeppan en voeg de laatste 5 minuten de kikkererwten en de spinazie hand voor hand toe aan de curry en laat al roerend slinken. Breng goed op smaak met peper en zout.
Tip: Kikkererwten zijn voedzaam door de vele vezels, eiwitten, gezonde langzame koolhydraten, vitaminen en mineralen - zoals vitamine E voor een sterke weerstand.
Verhit ondertussen de overige zonnebloemolie in een koekenpan en bak de garnalen 3 – 4 minuten op middelhoog vuur. Breng op smaak met peper en zout.
Verdeel de rijst en curry over diepe borden. Leg de garnalen erop. Garneer met de verse munt en koriander. Serveer met de mangochutney.