Couscous is populair in veel Noord-Afrikaanse landen, waar het meestal met groenten, vlees of vis en een pittige saus wordt gegeten. In Egypte wordt het juist meer als dessert gegeten, zoals wij een rijstpudding kennen: met boter, kaneel, rozijnen en room. Vandaag maak je een couscous met een mediterrane twist door halloumi toe te voegen, een zilte kaas die niet smelt tijdens het bakken.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
10 gram
Gezouten amandelen
(Bevat Amandelnoten, Pinda's Kan bevatten Noten, Sesamzaad)
1 stuk(s)
Knoflookteen
2.5 gram
Verse koriander
½ stuk(s)
Limoen
70 gram
Halloumi
(Bevat Melk (inclusief lactose))
1 stuk(s)
Paprika
85 gram
Volkoren couscous
40 gram
Sultana rozijnen
2 stuk(s)
Rundermerguezworstje
50 gram
Biologische volle yoghurt
(Bevat Melk (inclusief lactose))
175 ml
Zoutarme groentebouillon
naar smaak
Extra vierge olijfolie
naar smaak
Peper en zout
1.5 el
Olijfolie
Bereid de bouillon. Hak de amandelen grof, pers de knoflook of snijd fijn en hak de koriander fijn. Rasp de schil van de limoen en pers de limoen uit (zie Tip). Snijd de halloumi in blokjes van 1 – 2 cm.
Tip: Vergeet de limoen niet te wassen voor je de schil raspt.
Snijd de paprika in reepjes (zie Tip). Meng in een pan met deksel de couscous en de rozijnen met de bouillon en laat, afgedekt, 10 minuten wellen. Roer daarna los met een vork.
Verhit 1/2 el olijfolie per persoon in een koekenpan en bak de merguezworstjes in 8 – 10 minuten op middelmatig vuur rondom bruin. Verhit 1/2 eetlepel olijfolie per persoon in een andere koekenpan op middelmatig vuur en bak de paprikareepjes 7 – 9 minuten (zie TIP). Breng op smaak met peper en zout.
Verhit ondertussen 1/2 el olijfolie per persoon in een andere koekenpan op middelhoog vuur en bak de limoenrasp en de knoflook 30 seconden. Voeg de blokjes halloumi toe, bak in 3 – 4 minuten rondom krokant en haal daarna uit de pan. Bak de gewelde couscous 1 – 2 minuten in dezelfde pan in de limoen-knoflookolie.
Schep de couscous in een saladekom, meng de koriander erdoor en breng op smaak met de extra vierge olijfolie, peper en zout.
Tip: Couscous is van volkorenmeel. Dit bevat in vergelijking met bloem meer vitamines en mineralen, waaronder 5 x meer magnesium en vitamine B2, 4 x meer ijzer, 3 x meer vitamine E, B2 en... zie fun facts
Verdeel de couscous over de borden en schep de reepjes paprika en de merguezworstjes ernaast. Besprenkel de couscous met het limoensap en garneer met de halloumi en de amandelen. Serveer de yoghurt apart, zodat iedereen dit naar eigen smaak kan toevoegen (zie TIP).