Vogelnestjes in tomatensaus
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Vogelnestjes in tomatensaus

Vogelnestjes in tomatensaus

met pastinaakpuree

Vandaag staat er een Vlaamse klassieker op het menu: een gehaktbal met een gekookt eitje erin, ook wel een vogelnestje genoemd. Ernaast maak je een puree van pastinaak. Doordat deze vergeten groente vrij zoet is, valt hij ook bij veel kinderen in de smaak.

Allergenen :
Eieren
Gluten
Tarwe
Melk (inclusief lactose)

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen

Bereidingstijd40 minuten
oventijd50 minuten
NiveauMoeilijk

Ingredienten

Hoeveelheden

2 stuk(s)

Ei

(Bevat Eieren)

5 gram

Verse krulpeterselie en tijm

½ stuk(s)

Sjalot

60 gram

Champignons

150 gram

Kruimige aardappelen

100 gram

Pastinaak

120 gram

Half-om-halfgehakt

12 gram

Panko paneermeel

(Bevat Gluten, Tarwe)

¼ bakje(s)

Tomatenpuree

½ blik(ken)

Cherrytomaten in blik

½ el

Roomboter

(Bevat Melk (inclusief lactose))

Zelf toevoegen

1 el

Olijfolie

½ el

Zwarte balsamicoazijn

1 tl

Mosterd

scheutje

Melk

(Bevat Melk (inclusief lactose))

naar smaak

Peper en zout

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kcal)995 kcal
Energie (kJ)4163 kJ
Vetten54 g
waarvan verzadigd18.2 g
Koolhydraten68 g
waarvan suikers21.8 g
Vezels15 g
Eiwitten51 g
Zout0.8 g

Benodigdheden

Steelpan
Kom
Pan met deksel
Ovenschaal
Koekenpan
Aardappelstamper

Instructies

Koken en snijden
1

Verwarm de oven op 200 graden. Breng een steelpan met ruim water aan de kook en kook 1 ei per persoon hard in 8 minuten. Spoel af onder koud water en pel ze. Snijd de krulpeterselie grof. Snipper de sjalot en snijd de champignons in plakjes.

Vogelnestjes maken
2

Schil of was de aardappelen en de pastinaak en snijd in grove stukken. Meng het gehakt in een kom met de panko en breng op smaak met peper, zout en 3/4 van de peterselie. Voeg een half rauw ei per persoon toe en meng goed. Verdeel het gehakt over de gekookte eieren en kneed het dan rond de eieren, zodat je een gehaktbal met een ei in het midden overhoudt.

Vogelnestjes bakken
3

Breng in een pan met deksel ruim water aan de kook voor de pastinaak en aardappel. Verhit in een koekenpan 1/2 el olijfolie per persoon op middelhoog vuur en bak de gehaktballen rondom bruin in 3 – 5 minuten. De gehaktballen hoeven nog niet gaar te zijn vanbinnen, maar wel dichtgeschroeid. Leg de ballen in een ovenschaal en bak 20 minuten in de oven. Kook de aardappelen samen met de pastinaak in 12 – 15 minuten gaar.

Tomatensaus maken
4

Verwarm ondertussen de overige olijfolie in dezelfde koekenpan op middelhoog vuur en fruit de sjalot samen met de tomatenpuree 1 – 2 minuten. Voeg de champignons toe en bak nog 2 – 3 minuten. Blus af met de zwarte balsamicoazijn en de cherrytomaten in blik. Verlaag het vuur en laat 8 minuten sudderen. Ris ondertussen de blaadjes tijm van de takjes.

Puree maken
5

Stamp ondertussen met een aardappelstamper de aardappelen samen met de pastinaak tot een grove aardappelpastinaakpuree. Voeg 1/2 el boter toe per persoon en een scheutje melk om het smeuïg te maken. Voeg vervolgens 1 tl mosterd per persoon en de tijm toe. Breng op smaak met peper en zout.

Serveren
6

Snijd het vogelnestje open en serveer samen met de aardappel-pastinaakpuree en tomaten-champignonsaus. Garneer met de overige krulpeterselie.