Vogelnestjes in tomatensaus
Vogelnestjes in tomatensaus

Vogelnestjes in tomatensaus

met pastinaakpuree

Vandaag staat er een Vlaamse klassieker op het menu: een gehaktbal met een gekookt eitje erin, ook wel een vogelnestje genoemd. Ernaast maak je een puree van pastinaak. Doordat deze vergeten groente vrij zoet is, valt hij ook bij veel kinderen in de smaak.

Allergens:
Egg
Gluten
Wheat
Milk

The quantities provided above are averages only.

Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens

Total Time40 minutes
Cooking Time50 minutes
DifficultyHard

Ingredients

Serving amount

2 unit

Ei

(Contains Egg)

5 g

Verse krulpeterselie en tijm

½ unit

Sjalot

60 g

Champignons

150 g

Kruimige aardappelen

100 g

Pastinaak

120 g

Half-om-halfgehakt

12 g

Panko paneermeel

(Contains Gluten, Wheat)

¼ tube

Tomatenpuree

½ can

Cherrytomaten in blik

½ tablespoon

Roomboter

(Contains Milk)

Not included in your delivery

1 tablespoon

Olijfolie

½ tablespoon

Zwarte balsamicoazijn

1 teaspoon

Mosterd

drizzle

Melk

(Contains Milk)

to taste

Peper en zout

Nutrition Values

Calories995 kcal
Energy (kJ)4163 kJ
Fat54 g
Saturated Fat18.2 g
Carbohydrate68 g
Sugar21.8 g
Dietary Fiber15 g
Protein51 g
Salt0.8 g
Due to the different suppliers we purchase our products from, nutritional facts per meal can vary from the website to what is received in the delivered box, depending on your region.

Utensils

Saucepan
Bowl
Pan with Lid
Oven Dish
Tall-Sided Pan
Potato Masher

Cooking Steps

Koken en snijden
1

Verwarm de oven op 200 graden. Breng een steelpan met ruim water aan de kook en kook 1 ei per persoon hard in 8 minuten. Spoel af onder koud water en pel ze. Snijd de krulpeterselie grof. Snipper de sjalot en snijd de champignons in plakjes.

Vogelnestjes maken
2

Schil of was de aardappelen en de pastinaak en snijd in grove stukken. Meng het gehakt in een kom met de panko en breng op smaak met peper, zout en 3/4 van de peterselie. Voeg een half rauw ei per persoon toe en meng goed. Verdeel het gehakt over de gekookte eieren en kneed het dan rond de eieren, zodat je een gehaktbal met een ei in het midden overhoudt.

Vogelnestjes bakken
3

Breng in een pan met deksel ruim water aan de kook voor de pastinaak en aardappel. Verhit in een koekenpan 1/2 el olijfolie per persoon op middelhoog vuur en bak de gehaktballen rondom bruin in 3 – 5 minuten. De gehaktballen hoeven nog niet gaar te zijn vanbinnen, maar wel dichtgeschroeid. Leg de ballen in een ovenschaal en bak 20 minuten in de oven. Kook de aardappelen samen met de pastinaak in 12 – 15 minuten gaar.

Tomatensaus maken
4

Verwarm ondertussen de overige olijfolie in dezelfde koekenpan op middelhoog vuur en fruit de sjalot samen met de tomatenpuree 1 – 2 minuten. Voeg de champignons toe en bak nog 2 – 3 minuten. Blus af met de zwarte balsamicoazijn en de cherrytomaten in blik. Verlaag het vuur en laat 8 minuten sudderen. Ris ondertussen de blaadjes tijm van de takjes.

Puree maken
5

Stamp ondertussen met een aardappelstamper de aardappelen samen met de pastinaak tot een grove aardappelpastinaakpuree. Voeg 1/2 el boter toe per persoon en een scheutje melk om het smeuïg te maken. Voeg vervolgens 1 tl mosterd per persoon en de tijm toe. Breng op smaak met peper en zout.

Serveren
6

Snijd het vogelnestje open en serveer samen met de aardappel-pastinaakpuree en tomaten-champignonsaus. Garneer met de overige krulpeterselie.