Gravlax is een Scandinavisch gerecht met zalm als belangrijkste ingrediënt. De zalmfilet wordt ingewreven met suiker en zout, daarna bedekt met dille en tenslotte in folie gerold. In de middeleeuwen werd gravlax in het zand begraven. Zo kon men het langer bewaren. Het betekent letterlijk ‘in de grond begraven zalm’.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
200 gram
Roodschillige aardappelen
1 stuk(s)
Ei
(Bevat Eieren)
150 gram
Snijbonen
1 stuk(s)
Gravlax
(Bevat Vis)
40 gram
Veldsla
½ el
Olijfolie
1.5 stuk(s)
Extra vierge olijfolie
½ tl
Honing
½ tl
Mosterd
naar smaak
Peper en zout
Breng 500 ml water per persoon aan de kook in een pan met deksel. Schil of was de aardappelen (roseval) grondig en snijd in blokjes van ongeveer 1 cm. Kook de aardappelen, samen met de eieren, afgedekt, 8 – 10 minuten in de pan met deksel. Giet af, laat de aardappelen zonder deksel uitstomen en laat de eieren schrikken met koud water.
Snijd ondertussen de snijbonen in schuine reepjes van 1 cm breed.
Verhit de olijfolie in een wok of hapjespan met deksel en bak de snijbonen 2 minuten op middelhoog vuur. Voeg 50 ml water per persoon toe, dek de pan af en bak 6 – 7 minuten op middelmatig vuur. Spoel vervolgens de snijbonen af met koud water.
Maak ondertussen een dressing van de extra vierge olijfolie, honing, mosterd, peper en zout.
Pel het ei en snijd het ei en de gravlax fijn.
Meng in een saladekom de aardappelblokjes, de snijbonen, het ei, de helft van de gravlax en de dressing. Scheur de veldsla klein en schep er ook doorheen.
Verdeel het gerecht over de borden en garneer met de overige gravlax.