Broccolini, ook wel bimi genoemd, is een combinatie van broccoli en Chinese broccoli. Vergeleken met de licht bittere smaak van gewone broccoli is broccolini milder, met een zoetere, aardse smaak.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
½ stuk(s)
Knoflookteen
75 gram
Witte langgraanrijst
1 stuk(s)
Wortel
100 gram
Broccolini
120 gram
Zalmfilet
(Bevat Vis)
25 gram
Teriyakisaus
(Bevat Soja, Tarwe)
½ zakje(s)
Furikake
(Bevat Sesamzaad, Soja, Tarwe)
25 gram
Sojabonen
(Bevat Soja)
½ el
Olijfolie
1 el
Zonnebloemolie
2 el
Wittewijnazijn
1 tl
Suiker
¼ stuk(s)
Zoutarm groentebouillonblokje
200 ml
Water
naar smaak
Peper en zout
Pers de knoflook of snijd fijn. Verhit 1/2 el olijfolie per persoon in een pan met deksel op laag vuur en fruit de knoflook 1 - 2 minuten. Voeg de rijst en de aangegeven hoeveelheid water toe en verkruimel 1/4 groentebouillonblokje per persoon boven de pan. Kook de rijst, afgedekt, 12 - 15 minuten. Haal daarna de pan van het vuur en laat de rijst, afgedekt, nog 5 minuten in de pan nagaren. Giet af indien nodig.
Schaaf met een dunschiller of kaasschaaf dunne linten van de wortel. Meng in een kom de wittewijnazijn met de suiker. Voeg de wortel toe aan de kom, breng op smaak met zout en houd apart tot gebruik.
Weetje: Wortel zit boordevol vitamine A - goed voor de groei, de gezondheid van je huid, haar en nagels en een goede werking van je ogen en afweersysteem. Vitamine A zit ook ook in bijvoorbeeld boerenkool, spinazie, broccoli en ei.
Snijd de broccolini in stukken van 4 cm. Verhit de helft van de zonnebloemolie in een wok of hapjespan met deksel op middelhoog vuur. Bak de broccolini 2 minuten. Voeg vervolgens 30 ml water per persoon toe en stoom, afgedekt, nog 3 - 5 minuten. Breng op smaak met peper en zout.
Verhit de overige zonnebloemolie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de zalmfilet 3 - 4 minuten op de huid. Verdeel de teriyakisaus over de zalmfilet en verlaag het vuur. Draai de zalm om en bak nog 1 - 2 minuten op de andere kant, met de huid omhoog. Breng op smaak met peper en zout.
Haal de zalm uit de pan. Voeg 1 el water per persoon toe aan de koekenpan en roer goed door.
Verdeel de knoflookrijst over de borden. Leg de broccolini, zoetzure wortel, sojabonen en zalm erbovenop. Besprenkel met de teriyakisaus uit de koekenpan. Garneer het gerecht met de furikake.