Teriyaki-saus komt van de gelijknamige Japanse kooktechniek waarbij vlees of vis een glimmend (teri) glazuurlaagje krijgt en op een hete plaat wordt gegrild (yaki). Onze caloriebewuste recepten bevatten meer dan 250 g groenten en minder dan 700 calorieën.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
½ stuk(s)
Prei
½ stuk(s)
Wortel
½ bosje(s)
Radijs
5 gram
Sesamzaad
3 stuk(s)
Knoflookteen
1 cm
Verse gember
15 gram
Teriyakisaus
(Bevat Soja, Tarwe)
50 gram
Volkoren noedels
(Bevat Tarwe)
½ zakje(s)
Zoete Aziatische saus
(Bevat Soja, Tarwe)
1 stuk(s)
Zalmfilet
naar smaak
Extra vierge olijfolie
1.25 el
Wittewijnazijn
1 el
Zonnebloemolie
naar smaak
Peper en zout
1 tl
Suiker
Verwijder het blad van de radijs en snijd de radijs in dunne plakken. Meng in een kom per persoon: 1 el wittewijnazijn en 1 tl suiker met een snuf zout. Meng de radijs erdoor en zet apart.
Verhit een koekenpan op hoog vuur en rooster het sesamzaad, zonder olie, goudbruin. Haal uit de pan en bewaar apart. Pers ondertussen de knoflook of snijd fijn. Rasp de gember met een fijne rasp. Maak een marinade in een kom door de teriyakisaus te mengen met 1/4 el wittewijnazijn per persoon, de knoflook, de gember, peper en zout.
Breng ruim water aan de kook in een pan met deksel voor de noedels. Snijd de prei in dunne halve ringen. Snijd de wortel in de lengte in vieren en daarna in dunne plakken. Verhit 1/2 el zonnebloemolie per persoon in een wok of hapjespan op middelhoog vuur. Voeg de prei en wortel toe en bak 6 - 8 minuten. Breng op smaak met peper en zout.
Verhit 1/2 el zonnebloemolie per persoon in de koekenpan van het sesamzaad op middelhoog vuur. Bak de zalmfilet 3 - 5 minuten op de huid. Bestrijk de zalm in de pan met de helft van de teriyaki-marinade. Verlaag het vuur en draai de zalm om. Bestrijk de andere kant van de zalm met de overige teriyaki-marinade en bak nog 1 - 2 minuten.
Kook ondertussen de noedels 3 - 4 minuten in de pan met deksel. Giet vervolgens af en voeg de noedels samen met de zoete Aziatische saus toe aan de groenten en meng goed door elkaar. Verwarm het geheel 1 minuut. Besprenkel met extra vierge olijfolie naar smaak.
Tip: Volkoren granen bevatten in vergelijking met witte graanproducten niet alleen meer vezels, maar ook 3 tot 5 keer meer vitaminen en mineralen zoals kalium, magnesium, ijzer, en vitamine B1 en B2.
Verdeel de noedels met de groenten over de borden en leg de zalmfilet erop. Garneer het gerecht met het sesamzaad. Serveer de zoetzure radijsjes ernaast.