Dit gerecht bewijst dat zee en land in sommige gevallen prima samengaan: mosselen en spekjes vormen hier een uitstekende combinatie. De prei in dit recept is daarop een klassieke aanvulling, ook in het traditonele mosselgerecht moules marinière speelt prei een belangrijke rol. De mosselen van onze leverancier Neeltje Jans zijn echte Zeeuwse mosselen en dragen het keurmerk Zeker Zeeuws.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
250 gram
Krieltjes
100 gram
Prei
100 gram
Venkel
1 stuk(s)
Knoflookteen
25 gram
Spekblokjes
½ tl
Gedroogde tijm
750 gram
Mosselen
(Bevat Weekdieren)
2 el
Olijfolie
150 ml
Groentebouillon
½ el
Wittewijnazijn
½ el
Mosterd
1 el
Roomboter
(Bevat Melk (inclusief lactose))
naar smaak
Peper en zout
Was de krieltjes, halveer en snijd eventuele grotere krieltjes in kwarten. Verhit de helft van de olijfolie in een hapjespan met deksel en bak de krieltjes 25 – 30 minuten, afgedekt, op middelhoog vuur. Schep regelmatig om, haal na 20 minuten de deksel van de pan en bestrooi met peper en zout.
Halveer ondertussen de prei in de lengte en snijd vervolgens in dunne ringen. Snijd de venkel in kwarten, verwijder de harde kern en snijd in smalle reepjes. Snijd het eventuele venkelloof fijn. Pers of snijd de knoflook fijn en bereid de bouillon. Spoel de mosselen goed af onder de koude kraan en gooi eventuele kapotte mosselen weg.
Verhit een grote soep- of mosselpan met deksel, zonder olie, op middellaag vuur en bak de spekblokjes in 3 – 4 minuten knapperig. Haal de spekblokjes uit de pan en bewaar apart.
Verhit de overige olijfolie in dezelfde grote soep- of mosselpan met deksel en bak de prei en venkel 5 – 7 minuten op middellaag vuur, of totdat ze zacht zijn. Voeg de tijm en knoflook toe en bak nog 1 minuut.
Voeg de mosselen toe aan de soep- of mosselpan en schep goed om. Doe er de witte wijnazijn en de bouillon bij en stoom de mosselen, afgedekt, 7 – 10 minuten op hoog vuur, of totdat ze open gaan (zie tip). Schep de mosselen halverwege om. Roer de mosterd en roomboter door de mosselen en breng op smaak met peper en zout (zie tip). Gooi de mosselen die niet open gaan weg.
Verdeel de mosselen met hun kookvocht en de groenten over diepe borden of kommen. Bestrooi met de knapperige spekjes, garneer met het venkelloof en serveer met de gebakken krieltjes.