Zeeuwse mosselen met spekjes en krieltjes
Zeeuwse mosselen met spekjes en krieltjes

Zeeuwse mosselen met spekjes en krieltjes

Met venkel en prei

Dit gerecht bewijst dat zee en land in sommige gevallen prima samengaan: mosselen en spekjes vormen hier een uitstekende combinatie. De prei in dit recept is daarop een klassieke aanvulling, ook in het traditonele mosselgerecht moules marinière speelt prei een belangrijke rol. De mosselen van onze leverancier Neeltje Jans zijn echte Zeeuwse mosselen en dragen het keurmerk Zeker Zeeuws.

Allergens:
Molluscs
Milk

The quantities provided above are averages only.

Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens

Total Time35 minutes
Cooking Time
DifficultyMedium

Ingredients

Serving amount

250 g

Krieltjes

100 g

Prei

100 g

Venkel

1 unit

Knoflookteen

25 g

Spekblokjes

½ teaspoon

Gedroogde tijm

750 g

Mosselen

(Contains Molluscs)

Not included in your delivery

2 tablespoon

Olijfolie

150 milliliters

Groentebouillon

½ tablespoon

Wittewijnazijn

½ tablespoon

Mosterd

1 tablespoon

Roomboter

(Contains Milk)

to taste

Peper en zout

Nutrition Values

Energy (kJ)2552 kJ
Calories610 kcal
Fat29 g
Saturated Fat7.5 g
Carbohydrate53 g
Sugar8 g
Dietary Fiber9 g
Protein29 g
Salt3.6 g
Due to the different suppliers we purchase our products from, nutritional facts per meal can vary from the website to what is received in the delivered box, depending on your region.

Utensils

Casserole with Lid

Cooking Steps

Krieltjes bereiden
1

Was de krieltjes, halveer en snijd eventuele grotere krieltjes in kwarten. Verhit de helft van de olijfolie in een hapjespan met deksel en bak de krieltjes 25 – 30 minuten, afgedekt, op middelhoog vuur. Schep regelmatig om, haal na 20 minuten de deksel van de pan en bestrooi met peper en zout.

Mosselen wassen
2

Halveer ondertussen de prei in de lengte en snijd vervolgens in dunne ringen. Snijd de venkel in kwarten, verwijder de harde kern en snijd in smalle reepjes. Snijd het eventuele venkelloof fijn. Pers of snijd de knoflook fijn en bereid de bouillon. Spoel de mosselen goed af onder de koude kraan en gooi eventuele kapotte mosselen weg.

Spekblokjes bakken
3

Verhit een grote soep- of mosselpan met deksel, zonder olie, op middellaag vuur en bak de spekblokjes in 3 – 4 minuten knapperig. Haal de spekblokjes uit de pan en bewaar apart.

Groenten bakken
4

Verhit de overige olijfolie in dezelfde grote soep- of mosselpan met deksel en bak de prei en venkel 5 – 7 minuten op middellaag vuur, of totdat ze zacht zijn. Voeg de tijm en knoflook toe en bak nog 1 minuut.

Mosselen stoven
5

Voeg de mosselen toe aan de soep- of mosselpan en schep goed om. Doe er de witte wijnazijn en de bouillon bij en stoom de mosselen, afgedekt, 7 – 10 minuten op hoog vuur, of totdat ze open gaan (zie tip). Schep de mosselen halverwege om. Roer de mosterd en roomboter door de mosselen en breng op smaak met peper en zout (zie tip). Gooi de mosselen die niet open gaan weg.

Serveren
6

Verdeel de mosselen met hun kookvocht en de groenten over diepe borden of kommen. Bestrooi met de knapperige spekjes, garneer met het venkelloof en serveer met de gebakken krieltjes.