Tomaten zijn door ontdekkingsreizigers naar Europa gebracht. In de eerste instante werden ze in Zuid-Amerika als sierplanten gekweekt, maar al snel ontdekte men hun verukkelijke smaak en culinaire veelzijdigheid.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
5 gram
Verse basilicum en oregano
15 gram
Geraspte Italiaanse kaas
(Bevat Melk (inclusief lactose))
½ stuk(s)
Ui
25 gram
Panko paneermeel
(Bevat Tarwe)
100 gram
Passata
100 gram
Kipgehakt met Italiaanse kruiden
1.5 stuk(s)
Tomaat
⅓ zakje(s)
Italiaanse kruiden
200 gram
Krieltjes
1 stuk(s)
Knoflookteen
1 el
Zwarte balsamicoazijn
1 tl
Bruine basterdsuiker
2 el
Olijfolie
naar smaak
Peper en zout
Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de basilicumblaadjes fijn. Snipper de ui. Voeg het kipgehakt toe aan een kom met 3/4 van de panko, de Italiaanse kaas, de helft van de ui en het basilicum. Voeg vervolgens 2 el passata per persoon toe. Breng op smaak met peper en zout, kneed goed en vorm het gehaktbroodje.
Leg het gehaktbroodje in een ovenschaal. Meng de overige passata in een kom met per persoon: 1 el olijfolie, 1/2 el zwarte balsamicoazijn, 1 tl bruine suiker, 1 el water, peper en zout. Giet het mengsel in de ovenschaal en smeer over het gehaktbrood. Bak het gehaktbrood 30 - 35 minuten in de oven.
Halveer de tomaat en leg in een ovenschaal met de snijkant naar boven. Rooster de tomaat 5 - 10 minuten mee in de oven. Meng ondertussen in een kom de Italiaanse kruiden, de overige panko en de overige ui met per persoon: 1/2 el olijfolie en 1/2 el zwarte balsamicoazijn. Breng op smaak met peper en zout. Haal de ovenschaal uit de oven, verdeel het pankomengsel over de tomaat en druk goed aan. Rooster de tomaat nog 15 - 20 minuten in de oven.
Breng ruim water aan de kook in een pan met deksel voor de krieltjes. Was de krieltjes, halveer en snijd de eventuele grote krieltjes in kwarten. Kook de krieltjes 10 minuten in de pan met deksel. Ze hoeven nog niet helemaal gaar te zijn. Giet daarna af en laat zonder deksel uitstomen. Ris ondertussen de blaadjes van de oregano en snijd fijn. Pers de knoflook of snijd fijn.
Verhit 1/2 el olijfolie per persoon in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak de knoflook, oregano en krieltjes in 6 - 8 minuten goudbruin. Breng op smaak met peper en zout.
Snijd het gehaktbrood in plakken en verdeel de plakken over de borden. Besprenkel met de achtergebleven saus uit de ovenschaal. Verdeel de geroosterde tomaat over de borden. Besprenkel met het bakvocht van de tomaat. Serveer met de oreganokrieltjes.