Wist je dat zuurkool eigenlijk een superfood is? Boordevol probiotica en vitamine C, helpt het je immuunsysteem te versterken.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
½ stuk(s)
Ui
125 gram
Zuurkool
250 gram
Aardappelen
½ stuk(s)
Appel
50 gram
Spekreepjes
½ stuk(s)
Varkensrookworst
½ el
Mosterd
1
[Plantaardige] melk
1.5 el
[Plantaardige] roomboter
½ el
Bruine basterdsuiker
naar smaak
Peper en zout
Was of schil de aardappelen en snijd in grove stukken. Zet de aardappelen onder water in een pan met deksel en kook, afgedekt, 8 minuten. Haal de rookworst uit de verpakking en voeg toe aan de pan met aardappelen. Kook 7 minuten mee, giet af en bewaar apart.
Snijd ondertussen de ui in halve ringen. Haal de zuurkool uit de verpakking en laat uitlekken in een vergiet (zie Tip). Halveer de appel, verwijder het klokhuis en snijd in blokjes.
Tip: Houd je van iets mildere zuurkool? Spoel de zuurkool in het vergiet dan af met water.
Verhit een grote hapjespan met deksel zonder olie op middelhoog vuur en bak de spekreepjes in 3 - 5 minuten krokant. Haal uit de pan en bewaar apart. Verhit een klontje boter in dezelfde pan op middelhoog vuur en bak de ui en appel 2 minuten.
Voeg vervolgens de zuurkool en de bruine suiker toe. Roer goed door tot alles gemengd is, dek af en laat zachtjes 6 - 8 minuten garen. Breng op smaak met peper en zout en roer er een klontje roomboter doorheen (zie Tip).
Tip: Vind je de zuurkool nog te zuur? Voeg dan naar smaak meer suiker of roomboter toe, daar wordt de zure smaak van de zuurkool milder van.
Stamp de aardappelen grof met een aardappelstamper. Voeg een klontje roomboter, de mosterd en een scheutje melk toe. Roer de helft van de spekreepjes door de puree, proef en breng eventueel nog verder op smaak met peper en zout.
Halveer de rookworst. Schep de puree op de borden en garneer met de overige spekreepjes. Serveer met de rookworst en de zuurkool (zie Tip).
Gezondheidstip: Let jij op je zoutinname? Serveer dan 1/4 rookworst per persoon en de helft van de zuurkool. Deze bevatten namelijk veel zout. Wat je overhoudt kun je de volgende dag als lunch eten.