Zweedse stijl gehaktballetjes in roomsaus
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Zweedse stijl gehaktballetjes in roomsaus

Zweedse stijl gehaktballetjes in roomsaus

met cranberrychutney, krieltjes en broccoli

Wist je dat je krieltjes het best mét schil kunt eten? Zo krijg je meer vezels en vitaminen binnen - waaronder vitamine B6, wat belangrijk is voor je stofwisseling.

Labels:
Familie
Allergenen :
Soja
Tarwe
Melk (inclusief lactose)
Sesamzaad
Selderij

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen

Bereidingstijd20 minuten
oventijd15 minuten
NiveauMakkelijk

Ingredienten

Hoeveelheden

160 gram

Broccoli

250 gram

Krieltjes

2.85 stuk(s)

Gehaktballetjes van varken en rund

10 ml

Sojasaus

(Bevat Soja, Tarwe)

100 ml

Slagroom

(Bevat Melk (inclusief lactose))

40 gram

Cranberrychutney

¼ zakje(s)

Gomasio-tuinkruidenmix

(Bevat Sesamzaad, Selderij)

½ stuk(s)

Ui

Zelf toevoegen

1 tl

Mosterd

½ el

[Plantaardige] roomboter

50 ml

Zoutarme groentebouillon

1 tl

Bloem

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kcal)1006 kcal
Energie (kJ)4210 kJ
Vetten59 g
waarvan verzadigd30 g
Koolhydraten76 g
waarvan suikers22 g
Vezels12.1 g
Eiwitten38 g
Zout3 g

Benodigdheden

Pan met deksel
Koekenpan
Garde

Instructies

Voorbereiden
1

Bereid de bouillon. Breng ruim water aan de kook in een pan met deksel voor de krieltjes en de broccoli. Snipper de ui. Snijd de bloem van de broccoli in roosjes en de steel in blokjes. Was de krieltjes, halveer en snijd de eventuele grote krieltjes in kwarten.

Tip: Kook je voor meer dan 4 personen? Gebruik dan twee pannen om de krieltjes en de broccoli afzonderlijk te koken.

Koken
2

Kook de krieltjes, afgedekt, in 12 - 15 minuten gaar. Kook de broccoli de laatste 4 - 6 minuten mee met de krieltjes. Giet daarna af. Halveer de gehaktballetjes.

Tip: Broccoli wordt niet voor niets gezien als een supergroente. Het is rijk aan onder andere calcium, kalium, ijzer en vitamine B, C en E.

Gehaktballetjes bakken
3

Verhit 1/2 el roomboter per persoon in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de gehaktballetjes 2 - 3 minuten. Haal vervolgens uit de pan en bewaar apart. Ze hoeven nog niet volledig gaar te zijn. Voeg de ui toe aan de koekenpan en fruit 1 - 2 minuten. Voeg de sojasaus, slagroom, groentebouillon, mosterd en bloem toe aan de koekenpan. Meng met een garde door elkaar en laat de saus 5 - 6 minuten inkoken. Voeg eventueel wat extra bloem toe als de saus te dun blijft. Voeg de gehaktballetjes weer toe en verhit nog 6 - 8 minuten.

Tip: Deze maaltijd is calorierijk. Let jij op je calorie-inname? Halveer dan de hoeveelheid van alle ingrediënten voor de saus. Je serveert iets minder saus, maar je laat heel wat calorieën achterwege. Serveer eventueel ook 200 gram krieltjes per persoon. De overige krieltjes zijn lekker voor in een koude aardappelsalade de volgende dag.

Serveren
4

Verdeel de krieltjes en broccoli over de borden en garneer met de gomasio-tuinkruidenmix. Schep de balletjes met de saus ernaast. Serveer de cranberrychutney erbij.