Dit recept is geïnspireerd door melanzane alla parmigiana, een Italiaans ovengerecht met aubergine in de hoofdrol. Hoewel vaak wordt gedacht dat parmigiana slaat op de herkomst van het gerecht of op de kaas, schijnt het eigenlijk te verwijzen naar de manier waarop de ovenschotel is opgebouwd: net als de latjes van de typisch Italiaanse raamluiken.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
½ stuk(s)
Aubergine
1 stuk(s)
Tomaat
1 stuk(s)
Knoflookteen
150 gram
Passata
40 gram
Geraspte oude kaas
(Bevat Melk (inclusief lactose))
90 gram
Rigatoni
(Bevat Gluten Kan bevatten Lupine, Soja, Mosterd, Eieren)
40 gram
Rucolamelange
3 leaves
Vers basilicum
(Bevat Selderij)
1 el
Olijfolie
½ el
Zwarte balsamicoazijn
1 tl
Suiker
½ el
Extra vierge olijfolie
½ tl
Witte balsamicoazijn
naar smaak
Peper en zout
Verwarm de oven voor op 220 graden. Snijd de aubergine in de lengte in plakken van ½ cm. Snijd de tomaat ook in plakken van ½ cm. Pers of snijd de knoflook fijn.
Besprenkel de aubergine met de helft van de olijfolie. Verhit een koekenpan op middelhoog vuur en bak de aubergine 4 – 5 minuten per kant. Bestrooi met peper en zout.
Meng ondertussen in een kom de tomatenpassata, knoflook, zwarte balsamicoazijn, suiker en peper en zout naar smaak tot een saus.
Vet een ovenschaal in met de overige olijfolie. Schenk een laagje saus in de ovenschaal. Bedek de saus met plakken aubergine. Verdeel hier vervolgens een laag tomaat over. Herhaal tot alle ingrediënten gebruikt zijn en eindig met een laag saus. Bestrooi met de geraspte oude kaas en bak de aubergineschotel 20 – 25 minuten in de oven.
Breng ondertussen ruim water aan de kook in een pan met deksel en kook de rigatoni, afgedekt, 13 – 15 minuten. Giet daarna af en meng met extra olijfolie naar smaak. Maak ondertussen in een saladekom een dressing van de extra vierge olijfolie, de witte balsamicoazijn en peper en zout. Meng met de veldsla, rucola & frisee.
Verdeel de rigatoni over de borden en schep er de aubergine uit de oven op. Scheur de verse basilicumblaadjes klein en garneer er het gerecht mee. Serveer met de salade.