Bloemkool-aardappelgratin met kaassaus
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Bloemkool-aardappelgratin met kaassaus

Bloemkool-aardappelgratin met kaassaus

met varkensworstjes met zeezout en zwarte peper

Panko heeft een grovere korrel dan gewoon paneermeel en geeft hierdoor een extra knapperig korstje bij het bakken.

Allergenen :
Melk (inclusief lactose)
Gluten
Tarwe

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen

Bereidingstijd45 minuten
oventijd
NiveauGemiddeld

Ingredienten

Hoeveelheden

250 gram

Bloemkool

200 gram

Vastkokende aardappelen

½ stuk(s)

Knoflookteen

1 mespuntje(s)

Nootmuskaat

½ pak(ken)

Biologische halfvolle melk

(Bevat Melk (inclusief lactose))

40 gram

Geraspte belegen kaas

(Bevat Melk (inclusief lactose))

15 gram

Panko paneermeel

(Bevat Gluten, Tarwe)

½ stuk(s)

Ui

2 stuk(s)

Varkensworstjes met zeezout en zwarte peper

(Kan bevatten Eieren, Gluten, Soja, Mosterd, Selderij)

2.5 gram

Verse krulpeterselie

(Kan bevatten Selderij)

Zelf toevoegen

1 el

Roomboter

(Bevat Melk (inclusief lactose))

1 el

Bloem

naar smaak

Peper en zout

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kJ)3893 kJ
Energie (kcal)930 kcal
Vetten49 g
waarvan verzadigd26 g
Koolhydraten74 g
waarvan suikers11 g
Vezels10 g
Eiwitten43 g
Zout2 g

Benodigdheden

Pan met deksel
Ovenschaal
Garde
Steelpan
Koekenpan met deksel

Instructies

Voorbereiden
1

Verwarm de oven voor op 200 graden. Breng ruim water met een snuf zout aan de kook in een pan met deksel. Snijd de bloem van de bloemkool in roosjes en snijd de stam in blokjes. Schil de aardappelen of was ze grondig en snijd in grove stukken. Pers de knoflook of snijd fijn. Rasp een mespunt nootmuskaat per persoon met een fijne rasp.

Koken
2

Kook de aardappelen, afgedekt, 12 - 15 minuten. Voeg de laatste 5 minuten de bloemkool toe. Giet af en stort beide in een ovenschaal. Laat even uitstomen en bestrooi met peper en zout.

Kaassaus maken
3

Verhit 1 el roomboter per persoon in een steelpan op middelhoog vuur. Voeg de knoflook toe en bak 1 - 2 minuten. Voeg 1 el bloem per persoon toe en bak 1 minuut mee. Blus af met 1/3 van de melk en roer met een garde tot de melk is opgenomen. Herhaal deze handeling nog 2 keer met de overige melk. Roer de saus glad en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Voeg de helft van de kaas toe en meng goed. Haal dan de saus van het vuur.

Gratin maken
4

Giet de kaassaus over de bloemkool en aardappelen in de ovenschaal. Meng de panko met alle overige kaas en strooi over de kaassaus. Gratineer 15 - 20 minuten in de oven.

Worst bakken
5

Halveer ondertussen de ui en snijd in halve ringen. Verhit 1/4 el roomboter per persoon in een koekenpan en bak de varkensworstjes in 2 - 3 minuten op middelhoog vuur rondom bruin. Voeg de ui toe. Dek de pan af en bak de worstjes en ui 8 - 10 minuten op gemiddeld vuur. Keer regelmatig om. Snijd de peterselie fijn.

Serveren
6

Serveer de gegratineerde bloemkool en aardappelen met de worstjes en gebakken ui. Garneer met de peterselie.