Gehaktbrood met spek en blauwebessensaus
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Gehaktbrood met spek en blauwebessensaus

Gehaktbrood met spek en blauwebessensaus

met gegrilde bloemkool, spruiten en aardappelpuree

Het gekruide gehakt barst van de smaken! Cayenne, kummel, kardamom... Ze maken van dit gehaktbrood een restaurantwaardige creatie.

Allergenen :
Melk (inclusief lactose)
Gluten
Tarwe
Eieren

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen

Bereidingstijd1 uur
oventijd
NiveauGemiddeld

Ingredienten

Hoeveelheden

1 stuk(s)

Sjalot

½ bosje(s)

Verse rozemarijn

1 snufje

Nootmuskaat

250 gram

Bloemkool

75 gram

Spruiten

1 tl

Gedroogde tijm

50 ml

Slagroom

(Bevat Melk (inclusief lactose))

12.5 gram

Geraspte oude kaas

(Bevat Melk (inclusief lactose))

1 stuk(s)

Steranijs

250 gram

Kruimige aardappelen

150 gram

Gemengd gekruid gehakt

25 gram

Panko paneermeel

(Bevat Gluten, Tarwe)

25 gram

Geraspte parmigiano reggiano

(Bevat Melk (inclusief lactose))

½ stuk(s)

Ei

(Bevat Eieren)

3 plak(ken)

Ontbijtspek

60 gram

Blauwe bessen

Zelf toevoegen

2 tl

Mosterd

1.5 el

Roomboter

(Bevat Melk (inclusief lactose))

150 ml

Runderbouillon

1 el

Zwarte balsamicoazijn

½ el

Honing

¾ el

Olijfolie

Melk

(Bevat Melk (inclusief lactose))

naar smaak

Peper en zout

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kJ)6711 kJ
Energie (kcal)1604 kcal
Vetten97 g
waarvan verzadigd46 g
Koolhydraten104 g
waarvan suikers31 g
Vezels18 g
Eiwitten70 g
Zout8 g

Benodigdheden

Pan met deksel
Kom
Rasp
Aluminiumfolie
Ovenschaal
Kleine kom
Bakplaat met bakpapier
Steelpan
Aardappelstamper

Instructies

Voorbereiden
1

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snipper de sjalot. Ris de naaldjes van het takje rozemarijn en snijd fijn. Rasp een mespuntje van de nootmuskaat per persoon. Snijd de bloem van de bloemkool in roosjes en de steel in blokjes. Halveer de spruiten. Meng het gehakt in een kom met de panko, parmigiano reggiano, rozemarijn en de helft van de sjalot. Voeg per persoon: 1/2 ei, 1/2 tl tijm en 1 tl mosterd toe. Breng op smaak met peper en zout.

Gehaktbrood maken
2

Kneed het gehakt goed tot alles gemengd is en kneed dan in de vorm van een brood. Leg het gehaktbrood in een ovenschaal, omwikkel met het ontbijtspek en leg er 1/2 el roomboter per persoon op. Dek de schaal af met aluminiumfolie en bak 40 – 50 minuten in de oven. Verwijder het aluminiumfolie na 25 minuten en schep het braadvet over het gehaktbrood voor je het weer terug in de oven zet. Breng ondertussen ruim water aan de kook voor de bloemkool.

Groenten roosteren
3

Kook de bloemkool 5 minuten en giet af. Meng in een kleine kom per persoon 1 el zwarte balsamicoazijn, 1/2 el honing, 1/2 el olijfolie, 1/4 tl gedroogde tijm, peper en zout tot een dressing. Verspreid de spruiten over een bakplaat met bakpapier en meng met 1/3 van de dressing. Meng de bloemkool in een andere ovenschaal met de slagroom, oude kaas, de helft van de geraspte nootmuskaat, peper en zout. Bak de groenten 15 – 20 minuten in de oven, naast of boven het gehaktbrood.

Saus maken
4

Bereid de bouillon. Verhit 1/4 el olijfolie per persoon in een steelpan op gemiddeld vuur en bak de overige sjalot 2 – 3 minuten. Voeg de blauwe bessen toe en wacht tot ze poffen. Blus af met de bouillon en de rest van de dressing en voeg de steranijs toe. Breng aan de kook en laat de saus in 20 – 22 minuten zachtjes inkoken. Roer vlak voor serveren 1/2 el koude roomboter per persoon door de saus. Breng ondertussen ruim water aan de kook in de pan met deksel.

Koken
5

Schil of was de aardappelen en snijd in grove stukken. Kook de aardappelen, afgedekt, 12 – 15 minuten in de pan met deksel. Giet af en laat uitstomen zonder deksel. Stamp de aardappelen met een aardappelstamper tot een grove puree. Voeg per persoon: 1/2 el roomboter, 1 tl mosterd, 1/2 ei en een scheutje melk toe om de puree smeuïg te maken. Breng op smaak met de rest van de nootmuskaat, peper en zout.

Serveren
6

Verdeel het gehaktbrood en de gegrilde groenten over de borden. Serveer met de aardappelpuree en de blauwe bessensaus.