De gemarineerde varkenshaasreepjes in dit recept barsten van de smaken! Gember, anijs en kruidnagel... Proef jij ze allemaal terug?
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
1 stuk(s)
Knoflookteen
75 gram
Jasmijnrijst
¼ stuk(s)
Rode peper
⅓ stuk(s)
[Mini-]komkommer
½ stuk(s)
Spitskool
1 stuk(s)
Ei
(Bevat Eieren)
10 gram
Gezouten pinda's
(Bevat Pinda's Kan bevatten Noten, Sesamzaad)
½ zakje(s)
Gele currykruiden
1 gram
Varkensreepjes met Oosterse kruiden
1 el
Olijfolie
1.5 tl
Wittewijnazijn
1 el
Zonnebloemolie
1.5 tl
Suiker
1 el
[Zoutarme] ketjap manis
naar smaak
Peper en zout
Pers de knoflook of snijd fijn. Meng in een kom de varkenshaasreepjes met de knoflook, de gele currykruiden, de ketjap, de helft van de olijfolie en 1 tl suiker per persoon (zie Tip). Laat minimaal 15 minuten marineren. Breng ondertussen ruim water aan de kook in een pan met deksel en kook de rijst, afgedekt, 12 - 15 minuten. Giet af en spreid uit over een bord of snijplank en laat afkoelen.
Tip: Geen ketjap in huis? Vervang dit dan door per persoon: 1/2 el sojasaus en 1/2 el honing.
Verwijder de zaadlijsten van de rode peper (let op: pittig! Gebruik naar smaak) en snijd fijn. Snijd de komkommer in kleine blokjes. Meng in een kom de komkommer en rode peper met de wittewijnazijn en 1/2 tl suiker per persoon. Schep af en toe om.
Snijd de spitskool in reepjes. Verhit de zonnebloemolie in een wok of hapjespan op middellaag vuur en bak de spitskool 6 - 8 minuten. Klop ondertussen het ei los in een kom. Verhit de overige olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak een omelet van het ei. Haal de omelet uit de pan en snijd in reepjes.
Verhoog het vuur van de wok of hapjespan met spitskool naar middelhoog. Schep de rijst erbij en bak de rijst 2 - 3 minuten (zie Tip). Schep niet te vaak om zodat de rijst goed kan aanbakken. Voeg de omeletreepjes toe en bak 2 - 3 minuten mee. Breng op smaak met peper en zout.
Tip: Dit gerecht bevat veel calorieën. Let jij op je calorie-inname? Voeg dan 2/3 van de gekookte rijst bij de spitskool en garneer het gerecht met de helft van de pinda's. Bewaar de overige rijst voor de volgende dag.
Verhit ondertussen de koekenpan van de omelet op middelhoog vuur en bak de gemarineerde varkenshaasreepjes 2 - 3 minuten. Hak de pinda's grof.
Verdeel de gebakken rijst over de borden. Schep de gebakken varkenshaasreepjes ernaast. Garneer met de gezouten pinda's en serveer met de zoetzure komkommer.
Weetje: Wist je dat spitskool rijk is aan calcium, ijzer en vitamine C? Dat levert een hoop gezondheidsvoordelen op, zoals sterke botten, tanden en gezonde spieren door de calciumboost.