Griekse garnalen met groenten-souvlaki
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Griekse garnalen met groenten-souvlaki

Griekse garnalen met groenten-souvlaki

Met in boter gebakken aardappelen en feta

Dit gerecht is geïnspireerd op het Griekse gerecht garnalen saganaki, oftewel garnalen in tomatensaus met feta. Ook souvlaki is Grieks, het betekent spiesje en bestaat traditioneel uit gemarineerd vlees, maar vandaag maak je de spiesjes met groenten. De aardappelen breng je van binnenuit op smaak door het water goed te zouten.

Labels:
Kook mij eerst
Allergenen :
Melk (inclusief lactose)
Schaaldieren

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen

Bereidingstijd40 minuten
oventijd
NiveauGemiddeld

Ingredienten

Hoeveelheden

300 gram

Vastkokende aardappelen

¼ stuk(s)

Aubergine

¼ stuk(s)

Courgette

⅓ stuk(s)

Gele paprika

¼ stuk(s)

Rode ui

1 tl

Gedroogde oregano

1 stuk(s)

Knoflookteen

100 gram

Wortel

3 stuk(s)

Pruimtomaat

2 tl

Gemalen komijnzaad

½ tl

Chilivlokken

40 gram

Feta

(Bevat Melk (inclusief lactose))

5 gram

Verse bladpeterselie

(Kan bevatten Selderij)

130 gram

Grote garnalen

(Bevat Schaaldieren)

¼ stuk(s)

Citroen

Zelf toevoegen

2 el

Olijfolie

1 el

Roomboter

(Bevat Melk (inclusief lactose))

naar smaak

Peper en zout

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kJ)3937 kJ
Energie (kcal)941 kcal
Vetten47 g
waarvan verzadigd16.6 g
Koolhydraten82 g
waarvan suikers23.6 g
Vezels15 g
Eiwitten38 g
Zout2.5 g

Benodigdheden

Pan met deksel
Bakpapier
Bakplaat
Hapjespan met deksel
Koekenpan

Instructies

Aardappelen koken
1

Verwarm de oven voor op 200 graden. Breng ruim water aan de kook in een pan met deksel voor de aardappelen. Doe flink wat zout in het water. Schil de aardappelen en snijd in grove stukken. Kook de aardappelen in 12 – 15 minuten gaar. Giet daarna af en laat zonder deksel uitstomen.

Souvlaki maken
2

Snijd ondertussen de aubergine en courgette in lange kwarten en dan in plakken van ongeveer 1/2 cm dik. Snijd de gele paprika in stukken van ongeveer 2 cm. Halveer de rode ui, en snijd in kwarten. Haal de laagjes rode ui van elkaar. Rijg de stukken aubergine, courgette, paprika en rode ui om en om aan een satéprikker.

Souvlaki bakken
3

Leg ze naast elkaar op een bakplaat met bakpapier, strooi de oregano en 1/4 tl zout per persoon erover en besprenkel met de helft van de olijfolie. Breng op smaak met peper. Bak de groenten-souvlaki's 18 – 20 minuten in de oven. Pers ondertussen de knoflook of snijd fijn. Snijd de wortel en tomaten in kleine blokjes.

Groenten stoven
4

Verhit de overige olijfolie in een hapjespan met deksel op middelhoog vuur en bak de knoflook, gemalen komijn en chilivlokken 1 – 2 minuten. Voeg de wortel en tomaat toe en laat het geheel 10 – 14 minuten zachtjes stoven.

Garnalen bakken
5

Verkruimel ondertussen de feta en snijd de bladpeterselie grof. Meng de helft van de feta en 1/3 van de bladpeterselie door de tomaten en wortel. Leg de garnalen op het tomaten-wortelmengsel. Bak ze 4 – 6 minuten mee, draai halverwege om. Verhit de roomboter in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de aardappelen 2 – 3 minuten in pan, voeg nog 1/3 van de bladpeterselie toe en meng goed door. Snijd de citroen in partjes.

Serveren
6

Serveer de groenten, aardappelen en garnalen in losse schalen zodat iedereen zelf kan opscheppen. Garneer de garnalen met de overige feta en bladpeterselie. Serveer de citroenpartjes bij de garnalen en de aardappelen.