Dit gerecht is geïnspireerd op het Griekse gerecht garnalen saganaki, oftewel garnalen in tomatensaus met feta. Ook souvlaki is Grieks, het betekent spiesje en bestaat traditioneel uit gemarineerd vlees, maar vandaag maak je de spiesjes met groenten. De aardappelen breng je van binnenuit op smaak door het water goed te zouten.
The quantities provided above are averages only.
Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens
300 g
Vastkokende aardappelen
¼ unit
Aubergine
¼ unit
Courgette
⅓ unit
Gele paprika
¼ unit
Rode ui
1 teaspoon
Gedroogde oregano
1 unit
Knoflookteen
100 g
Wortel
3 unit
Pruimtomaat
2 teaspoon
Gemalen komijnzaad
½ teaspoon
Chilivlokken
40 g
Feta
(Contains Milk)
5 g
Verse bladpeterselie
(May be present Celery)
130 g
Grote garnalen
(Contains Crustaceans)
¼ unit
Citroen
2 tablespoon
Olijfolie
1 tablespoon
Roomboter
(Contains Milk)
to taste
Peper en zout
Verwarm de oven voor op 200 graden. Breng ruim water aan de kook in een pan met deksel voor de aardappelen. Doe flink wat zout in het water. Schil de aardappelen en snijd in grove stukken. Kook de aardappelen in 12 – 15 minuten gaar. Giet daarna af en laat zonder deksel uitstomen.
Snijd ondertussen de aubergine en courgette in lange kwarten en dan in plakken van ongeveer 1/2 cm dik. Snijd de gele paprika in stukken van ongeveer 2 cm. Halveer de rode ui, en snijd in kwarten. Haal de laagjes rode ui van elkaar. Rijg de stukken aubergine, courgette, paprika en rode ui om en om aan een satéprikker.
Leg ze naast elkaar op een bakplaat met bakpapier, strooi de oregano en 1/4 tl zout per persoon erover en besprenkel met de helft van de olijfolie. Breng op smaak met peper. Bak de groenten-souvlaki's 18 – 20 minuten in de oven. Pers ondertussen de knoflook of snijd fijn. Snijd de wortel en tomaten in kleine blokjes.
Verhit de overige olijfolie in een hapjespan met deksel op middelhoog vuur en bak de knoflook, gemalen komijn en chilivlokken 1 – 2 minuten. Voeg de wortel en tomaat toe en laat het geheel 10 – 14 minuten zachtjes stoven.
Verkruimel ondertussen de feta en snijd de bladpeterselie grof. Meng de helft van de feta en 1/3 van de bladpeterselie door de tomaten en wortel. Leg de garnalen op het tomaten-wortelmengsel. Bak ze 4 – 6 minuten mee, draai halverwege om. Verhit de roomboter in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de aardappelen 2 – 3 minuten in pan, voeg nog 1/3 van de bladpeterselie toe en meng goed door. Snijd de citroen in partjes.
Serveer de groenten, aardappelen en garnalen in losse schalen zodat iedereen zelf kan opscheppen. Garneer de garnalen met de overige feta en bladpeterselie. Serveer de citroenpartjes bij de garnalen en de aardappelen.