Groene risotto met ham en spinaziepesto
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Groene risotto met ham en spinaziepesto

Groene risotto met ham en spinaziepesto

met gegrilde courgette, citroen en vers basilicum

Groen is de kleur van de lente én van de supergroenten die wij in mei in het zonnetje zetten. Superslimme spinazie is rijk aan ijzer en zit vol eiwitten en calcium.

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen

Bereidingstijd45 minuten
oventijd35 minuten
NiveauGemiddeld

Ingredienten

Hoeveelheden

½ stuk(s)

Ui

1 stuk(s)

Knoflookteen

75 gram

Risottorijst

½ stuk(s)

Courgette

¼ zakje(s)

Gedroogde oregano

¼ stuk(s)

Citroen

25 gram

Spinazie

25 gram

Geraspte Italiaanse kaas

5 gram

Vers basilicum

3 plak(ken)

Achterham

Zelf toevoegen

naar smaak

Peper en zout

1 el

Extra vierge olijfolie

½ el

Olijfolie

½ el

[Plantaardige] roomboter

300 ml

Zoutarme groentebouillon

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kcal)730 kcal
Energie (kJ)3052 kJ
Vetten35 g
waarvan verzadigd13 g
Koolhydraten75 g
waarvan suikers12 g
Vezels2.2 g
Eiwitten28 g
Zout5 g

Benodigdheden

Hapjespan met deksel
Kom
Bakplaat met bakpapier
Hoge kom
Staafmixer

Instructies

Voorbereiden
1

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bereid 300 ml bouillon per persoon. Snipper de ui en pers de knoflook of snijd fijn. Verhit 1/2 el roomboter per persoon in een hapjespan met deksel en bak de knoflook en ui 2 minuten op laag vuur. Voeg de risottorijst toe en bak al roerend 1 minuut. Voeg 1/3 van de bouillon toe en laat de rijstkorrels de bouillon langzaam opnemen. Roer regelmatig door.

Courgette grillen
2

Snijd ondertussen de courgette in plakken van 1/2 cm dik. Meng de courgette in een kom met per persoon: 1/4 zakje gedroogde oregano en 1/2 el olijfolie. Breng op smaak met peper en zout. Verdeel de courgette over een bakplaat met bakpapier en grill 15 - 20 minuten in de oven.

Risotto garen
3

Voeg zodra de bouillon door de risottokorrels is opgenomen weer 1/3 van de bouillon toe en herhaal dit met de rest van de bouillon. De risotto is gaar zodra de korrel van buiten zacht is en nog een lichte bite heeft van binnen. Dit duurt ongeveer 20 - 25 minuten. Voeg eventueel extra water toe om de rijst nog verder te garen.

Pesto maken
4

Snijd de citroen in 8 partjes. Pers 1 partje citroen per persoon uit boven een hoge kom. Voeg de spinazie, de helft van de geraspte Italiaanse kaas, de hele takjes basilicum en 1 el extra vierge olijfolie per persoon toe. Breng op smaak met peper en zout. Pureer met een staafmixer tot een pesto.

Tip: Voeg naar smaak extra water toe om de pesto naar gewenste dikte te krijgen.

Risotto afmaken
5

Snijd de plakken achterham in blokjes. Meng, wanneer de risotto klaar is, de overige kaas en de achterhamblokjes door de risotto en verwarm nog 2 minuten op laag vuur. Breng op smaak met peper en zout.

Serveren
6

Verdeel de risotto over diepe borden en leg de plakjes courgette aan beide kanten langs de risotto. Verdeel de pesto naar smaak over de risotto en de courgette. Serveer met de overige partjes citroen.

Tip: Wist je dat deze maaltijd ongeveer 250 gram groente bevat? Eén van die groenten is spinazie: een groene held die zorgt voor gezonde spieren, botten en bloeddruk én een energiek gevoel!