Shakshuka is in rap tempo de wereld aan het veroveren. Het gerecht, dat in de basis bestaat uit in tomatensaus gepocheerde eieren, wordt in het Midden-Oosten en Noord-Afrika als ontbijt, lunch en diner gegeten. Wij zijn gek op variëren en maken vandaag een groene versie met groene linzen, spinazie en groene paprika.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
½ stuk(s)
Ui
1 stuk(s)
Knoflookteen
½ stuk(s)
Groene paprika
50 gram
Witte kaas
½ blik(ken)
Linzen
25 gram
Mascarpone
100 gram
Spinazie
(Kan bevatten Selderij)
⅓ zakje(s)
Gemalen komijnzaad
1 stuk(s)
Volkoren Libanees platbrood
4 stuk(s)
Ei
¼ stuk(s)
Zoutarm groentebouillonblokje
naar smaak
Peper en zout
1 el
Olijfolie
Verwarm de oven voor op 200 graden. Snipper de ui. Pers de knoflook of snijd fijn. Verwijder de zaadlijsten van de groene paprika en snijd de paprika in blokjes. Verkruimel de witte kaas. Laat de linzen uitlekken en vang het vocht op, dit heb je nodig bij stap 2.
Meng met een staafmixer in een hoge kom de mascarpone met de helft van de spinazie en het opgevangen vocht van de linzen. Verkruimel het bouillonblokje erboven, breng op smaak met peper en pureer tot een gladde saus. Voeg eventueel extra water toe om de saus te verdunnen. Scheur de overige spinazie klein.
Verhit de olijfolie in een wok of hapjespan met deksel en bak de ui, knoflook en groene paprika 3 minuten op middelhoog vuur. Voeg halverwege de komijn toe. Voeg vervolgens de saus, overige spinazie en de linzen toe en laat de spinazie al roerend slinken.
Maak voor elk ei een kuiltje in het groentemengsel en breek de eieren hierin. Bestrooi met peper en zout. Verdeel de helft van de witte kaas erover, dek de pan af en laat de eieren in 8 – 10 minuten stollen op middelhoog vuur (zie TIP). Haal, als de shakshuka te nat blijft, halverwege het deksel van de pan, zodat overtollig vocht kan verdampen.
Tip: Het ei is al gaar als het eiwit wit begint te kleuren, maar de eidooier nog zacht is. Als je meer van vaste dooiers houdt, kun je het ei langer garen.
Leg ondertussen het platbrood op een bakplaat met bakpapier en bak in 3 - 4 minuten knapperig in de oven (zie TIP).
Tip: Als je het lekker vindt, kun je het platbrood voor het afbakken insmeren met olijfolie en overgebleven komijn of een ander kruid uit je keukenkastje, en het op smaak brengen met peper en zout.
Verdeel de shakshuka over de borden, garneer met de overige witte kaas en serveer met het platbrood.
Tip: Wist je dat dit gerecht bijna 50% van de dagelijkse aanbeveling voor ijzer bevat? Daarnaast is het door de linzen, groente, feta en eieren rijk aan meerdere B vitaminen, vezels, calcium en magnesium.