Indonesische speklapreepjes in zoete saus
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Indonesische speklapreepjes in zoete saus

Indonesische speklapreepjes in zoete saus

met rijst en gebakken bosui

Allergenen :
Pinda's
Soja
Tarwe

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen

Bereidingstijd40 minuten
oventijd35 minuten
NiveauGemiddeld

Ingredienten

Hoeveelheden

2 stuk(s)

Speklap

125 gram

Rode cherrytomaten

1 stuk(s)

Knoflookteen

70 gram

Witte langgraanrijst

½ blik(ken)

Cherrytomaten in blik

1 bakje(s)

Pindakaas

(Bevat Pinda's Kan bevatten Noten)

10 ml

Sojasaus

(Bevat Soja, Tarwe)

⅓ zakje(s)

Gemalen korianderzaad

⅓ zakje(s)

Gemalen komijnzaad

⅓ zakje(s)

Gemalen citroengras

¼ bosje(s)

Bosui

Zelf toevoegen

½ el

[Zoutarme] ketjap manis

naar smaak

Peper en zout

ml

Zoutarme groentebouillon

½ el

Olijfolie

1 tl

Honing [of plantaardig alternatief]

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kcal)658 kcal
Energie (kJ)2753 kJ
Vetten47.3 g
waarvan verzadigd15.1 g
Koolhydraten24.8 g
waarvan suikers22.3 g
Vezels6.5 g
Eiwitten29.8 g
Zout2.4 g

Benodigdheden

Hapjespan met deksel
Pan met deksel
Koekenpan

Instructies

Speklapreepjes bakken
1

Bereid de bouillon (zie Tip). Snijd de speklap in reepjes van ongeveer 1 cm breed. Verhit een hapjespan met deksel op middelhoog vuur en bak de speklapreepjes 5 – 6 minuten zonder vetstof. Halveer ondertussen de cherrytomaten en pers de knoflook of snijd fijn.

Tip: Vind je het lastig om een kleine hoeveelheid bouillon te maken? Maak 500 ml met 1 blokje en voeg daarvan een kleine hoeveelheid toe.

Rijst koken
2

Breng ruim water aan de kook in een pan met deksel en kook de rijst (zie TIP), afgedekt, in 12 – 15 minuten gaar. Giet af en laat uitstomen zonder deksel.

Tip: Dit gerecht bevat veel calorieën. Je gebruikt daarom niet alle rijst. De overige rijst kun je in een lunchsalade verwerken of meekoken in een soep. Ben jij een grote eter? Kook dan wel alle rijst.

Saus maken
3

Voeg de verse cherrytomaten, de cherrytomaten in blik, de bouillon, de pindakaas, de honing, de knoflook, de droge kruiden en per persoon 10 ml sojasaus en 1/2 el ketjap toe aan de pan met speklapreepjes. Breng aan de kook, dek de pan af en laat 15 minuten zachtjes koken. Roer af en toe door. Haal vervolgens het deksel van de pan en kook nog 2 – 3 minuten, of tot de saus wat is ingedikt (zie TIP).

Tip: Let erop dat de alle speklapreepjes onder water liggen als je begint met stoven.

Bosui snijden
4

Snijd ondertussen de bosui in fijne ringen. Bewaar een klein beetje groen apart om te garneren.

Bosui bakken
5

Verhit de olijfolie in een koekenpan op hoog vuur en bak de bosui met een snufje zout in ongeveer 3 - 4 minuten krokant. Het is de bedoeling dat de bosui een beetje donker en knapperig wordt.

Serveren
6

Verdeel de rijst over de borden. Schep de saus met speklapreepjes half op en half naast de rijst. Serveer met de gebakken bosui en bestrooi de rijst met de achtergehouden rauwe bosui.

Tip: Wist je dat geblikte tomaten, in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, bijna net zoveel vitamines en mineralen bevatten als verse tomaten? Daarmee bevat dit gerecht meer dan 350 g groente.