Kipsaté met gesmoorde kokosboontjes
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Kipsaté met gesmoorde kokosboontjes

Kipsaté met gesmoorde kokosboontjes

met zelfgemaakte marinade en witte rijst

De kipsaté maak je helemaal zelf met huisgemaakte marinade van ketjap, honing en limoen. De satéstokjes krijg je er van ons bij.

Allergenen :
Tarwe
Sesamzaad
Soja

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen

Bereidingstijd40 minuten
oventijd40 minuten
NiveauMoeilijk

Ingredienten

Hoeveelheden

2 stuk(s)

Knoflookteen

1 stuk(s)

Sjalot

¼ stuk(s)

Rode peper

1 cm

Verse gember

¼ stuk(s)

Limoen

100 gram

Kipsatéblokjes

½ zakje(s)

Javaanse wokpasta

(Bevat Tarwe, Sesamzaad, Soja)

50 ml

Kokosmelk

2 stuk(s)

Spies

150 gram

Sperziebonen

75 gram

Jasmijnrijst

Zelf toevoegen

1 el

Zonnebloemolie

¼ stuk(s)

Zoutarm kippenbouillonblokje

3 el

[Zoutarme] ketjap manis

naar smaak

Peper en zout

½ tl

Honing [of plantaardig alternatief]

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kcal)847 kcal
Energie (kJ)3546 kJ
Vetten30 g
waarvan verzadigd11 g
Koolhydraten108 g
waarvan suikers34 g
Vezels8.2 g
Eiwitten32 g
Zout4 g

Benodigdheden

Kom
Rasp
Hapjespan met deksel
Pan met deksel
Grillpan of koekenpan

Instructies

Snijden
1

Pers de knoflook of snijd fijn. Snipper de sjalot. Verwijder de zaadlijsten van de rode peper en snijd in dunne reepjes. Schil de gember en rasp fijn. Pers de limoen uit in een kom voor de marinade en zet apart. Snijd de kipsatéblokjes eventueel in gelijke stukken van ongeveer 3 cm.

Tip: Let op: de rode peper is pittig! Houd je niet van pittig, of eten er kinderen mee? Gebruik dan naar smaak minder rode peper of houd apart.

Kip marineren
2

Voeg aan de kom met limoensap de helft van de knoflook, gember, rode peper en per persoon: 3 el ketjap en 1/2 el honing toe. Roer tot een marinade. Meng de kipblokjes met de marinade zodat deze helemaal bedekt zijn. Verwijder ondertussen de steelaanzet van de sperziebonen en snijd in 3 gelijke stukken.

Tip: Heb je tijd om de kip wat langer te laten marineren? Laat de kip dan 15 - 20 minuten staan. Hoe langer je marineert, hoe intenser de smaak en hoe malser de kip!

Boontjes smoren
3

Verhit 1/2 el zonnebloemolie per persoon in een wok of hapjespan met deksel op middelhoog vuur. Voeg de sjalot, de overige knoflook, gember en rode peper en de wokpasta toe. Bak 2 minuten. Voeg de kokosmelk en per persoon: 50 ml water en 1/4 bouillonblokje toe. Roer goed door en voeg de sperziebonen toe. Breng aan de kook en laat, afgedekt, 15 - 18 minuten zachtjes smoren.

Tip: 1: Is de kokosmelk (deels) gestold in de verpakking? Geen zorgen, knip het pakje open en roer goed of laat de gestolde melk smelten in de wok of hapjespan. 2: Let jij op je zoutinname? Gebruik dan 1/8 bouillonblokje per persoon of maak gebruik van natriumarme bouillon.

Rijst koken
4

Breng ondertussen ruim water aan de kook in een pan met deksel voor de rijst. Kook de rijst, afgedekt, in 12 - 15 minuten gaar. Giet daarna af en laat zonder deksel uitstomen.

Kipsaté maken
5

Rijg de gemarineerde kip aan de spiesjes. Verhit 1/2 el zonnebloemolie per persoon in een koekenpan of grillpan. Bak de kipsaté 4 - 5 minuten per kant, of tot hij gaar is. Voeg eventueel aan het einde de overgebleven marinade toe aan de pan en bak 1 minuut mee met de kipsaté. Let op: dit kan snel aanbakken. Zet het vuur eventueel wat lager en zet de pan na het bakken direct onder water.

Tip: Prik de spiesjes niet recht door het vlees maar op een golvende manier. Dit voorkomt loshangende stukjes vlees en daardoor gaart de kip gelijkmatiger.

Serveren
6

Verdeel rijst en de gesmoorde boontjes over de borden. Leg de gemarineerde kipsaté op de rijst.

Tip: In sperziebonen zitten belangrijke mineralen. Zoals kalium voor het behoud van een gezonde bloeddruk en zowel ijzer als foliumzuur voor een energieker gevoel.