De kipsaté maak je helemaal zelf met huisgemaakte marinade van ketjap, honing en limoen. De satéstokjes krijg je er van ons bij.
The quantities provided above are averages only.
Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens
2 piece
Garlic
1 piece
Shallot
¼ piece
Red chili pepper
1 cm
Fresh ginger
¼ piece
Lime
100 g
Diced chicken
½ sachet(s)
Javanese wok paste
(Contains Wheat, Sesame, Soy)
50 milliliters
Coconut milk
2 piece
Skewers
150 g
Green beans
75 g
Jasmine rice
1 tablespoon
Sunflower oil
¼ piece
Low sodium chicken stock cube
3 tablespoon
[Reduced salt] ketjap manis
to taste
Salt and pepper
½ teaspoon
Honey [or plant-based alternative]
Pers de knoflook of snijd fijn. Snipper de sjalot. Verwijder de zaadlijsten van de rode peper en snijd in dunne reepjes. Schil de gember en rasp fijn. Pers de limoen uit in een kom voor de marinade en zet apart. Snijd de kipsatéblokjes eventueel in gelijke stukken van ongeveer 3 cm.
Tip: Let op: de rode peper is pittig! Houd je niet van pittig, of eten er kinderen mee? Gebruik dan naar smaak minder rode peper of houd apart.
Voeg aan de kom met limoensap de helft van de knoflook, gember, rode peper en per persoon: 3 el ketjap en 1/2 el honing toe. Roer tot een marinade. Meng de kipblokjes met de marinade zodat deze helemaal bedekt zijn. Verwijder ondertussen de steelaanzet van de sperziebonen en snijd in 3 gelijke stukken.
Tip: Heb je tijd om de kip wat langer te laten marineren? Laat de kip dan 15 - 20 minuten staan. Hoe langer je marineert, hoe intenser de smaak en hoe malser de kip!
Verhit 1/2 el zonnebloemolie per persoon in een wok of hapjespan met deksel op middelhoog vuur. Voeg de sjalot, de overige knoflook, gember en rode peper en de wokpasta toe. Bak 2 minuten. Voeg de kokosmelk en per persoon: 50 ml water en 1/4 bouillonblokje toe. Roer goed door en voeg de sperziebonen toe. Breng aan de kook en laat, afgedekt, 15 - 18 minuten zachtjes smoren.
Tip: 1: Is de kokosmelk (deels) gestold in de verpakking? Geen zorgen, knip het pakje open en roer goed of laat de gestolde melk smelten in de wok of hapjespan. 2: Let jij op je zoutinname? Gebruik dan 1/8 bouillonblokje per persoon of maak gebruik van natriumarme bouillon.
Breng ondertussen ruim water aan de kook in een pan met deksel voor de rijst. Kook de rijst, afgedekt, in 12 - 15 minuten gaar. Giet daarna af en laat zonder deksel uitstomen.
Rijg de gemarineerde kip aan de spiesjes. Verhit 1/2 el zonnebloemolie per persoon in een koekenpan of grillpan. Bak de kipsaté 4 - 5 minuten per kant, of tot hij gaar is. Voeg eventueel aan het einde de overgebleven marinade toe aan de pan en bak 1 minuut mee met de kipsaté. Let op: dit kan snel aanbakken. Zet het vuur eventueel wat lager en zet de pan na het bakken direct onder water.
Tip: Prik de spiesjes niet recht door het vlees maar op een golvende manier. Dit voorkomt loshangende stukjes vlees en daardoor gaart de kip gelijkmatiger.
Verdeel rijst en de gesmoorde boontjes over de borden. Leg de gemarineerde kipsaté op de rijst.
Tip: In sperziebonen zitten belangrijke mineralen. Zoals kalium voor het behoud van een gezonde bloeddruk en zowel ijzer als foliumzuur voor een energieker gevoel.