Seroendeng is een Indonesisch strooisel van kokos, pinda's en specerijen, zoals garam masala en koriander. Het wordt vaak over de rijst gestrooid om het lekker op smaak te brengen. De kipspiezen krijgen veel smaak door de sereh, oftewel citroengras - zodra je het kneust en ruikt, snap je waar die naam vandaan komt.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
ml
Kokosmelk
75 gram
Basmatirijst
½ stuk(s)
[Mini-]komkommer
½ stuk(s)
Gele wortel
1 stuk(s)
Limoen
1 stuk(s)
Vers citroengras
110 gram
Kipgehakt met Oosterse kruiden
10 gram
Ongezouten pinda's
(Bevat Pinda's Kan bevatten Noten, Sesamzaad)
20 gram
Kokosrasp
(Kan bevatten Noten, Sesamzaad, Pinda's)
0.16 zakje(s)
Garam masala
5 gram
Verse koriander en munt
25 gram
Biologische volle yoghurt
(Bevat Melk (inclusief lactose))
naar smaak
Peper en zout
1 el
Wittewijnazijn
½ tl
Suiker
½ el
Zonnebloemolie
¼ stuk(s)
Zoutarm groentebouillonblokje
Kook de kokosmelk en 175 ml water per persoon met 0.25 bouillonblokje per persoon in een pan met deksel voor de rijst. Voeg de rijst toe en kook de rijst, afgedekt, 10 - 12 minuten. Giet daarna af als dat nodig is en laat zonder deksel uitstomen.
Tip: Zie kcaltip in funfacts!
Schaaf ondertussen met een kaasschaaf of dunschiller de komkommer en gele wortel in de lengte in linten. Pers het sap uit de helft van de limoen en snijd de overige limoen in parten. Meng in een kom per persoon 1 el wittewijnazijn, 1/2 tl limoensap en 1/2 tl suiker en roer goed door, tot de suiker opgelost is. Voeg de linten toe aan de kom en laat het zoetzuur intrekken. Schep af en toe om.
Halveer het citroengras in de lengte. Verdeel het kipgehakt in 2 delen per persoon en kneed het gehakt om de bovenste helft van de citroengrasstengel, als een saté.
Verhit de zonnebloemolie in een koekenpan met deksel op middelhoog vuur en bak de kipspiezen in 6 - 8 minuten rondom bruin. Verlaag het vuur, dek af en laat 5 - 6 bakken of tot de kip gaar is.
Verhit een koekenpan zonder boter of olie op middelhoog vuur. Voeg de pinda's, de kokosrasp en de garam masala toe en bak 5 – 6 minuten, of totdat de kokosrasp goudbruin is. Haal uit de pan en bewaar apart. Snijd ondertussen de koriander fijn en houd apart. Ris de blaadjes munt van de takjes en snijd fijn. Meng in een kom de munt met 1 tl limoensap per persoon, de yoghurt, peper en zout.
Serveer de kipspiezen met de kokosrijst en de zoetzure linten. Garneer met de seroendeng, koriander, de frisse yoghurt en limoenpartjes.