Je geeft de koolvis een originele twist met gomasio-kruidenmix - een smaakmaker op basis van sesamzaad en tuinkruiden.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
150 gram
Zoete aardappel
100 gram
Aardappelen
1 stuk(s)
Prei
½ stuk(s)
Ui
½ zakje(s)
Gomasio-tuinkruidenmix
(Bevat Sesamzaad, Selderij)
¼ stuk(s)
Citroen
1 stuk(s)
Koolvis
(Bevat Vis)
25 gram
Spekreepjes
1 el
[Plantaardige] roomboter
¼ stuk(s)
Zoutarm groentebouillonblokje
¼ el
Olijfolie
naar smaak
Peper en zout
Breng ruim water aan de kook in een pan met deksel voor de gewone en zoete aardappelen en verkruimel 1/4 bouillonblokje per persoon boven de pan. Weeg de aardappelen af. Was de gewone en zoete aardappelen grondig of schil en snijd in grove stukken. Kook de gewone en zoete aardappelen in 12 - 15 minuten gaar in de pan met deksel. Giet af, bewaar wat van het kookvocht en laat zonder deksel uitstomen.
Snijd de prei in dunne ringen en de ui in halve ringen. Verhit 1/2 el roomboter per persoon in een hapjespan met deksel op middelhoog vuur en roerbak de prei 2 minuten. Breng op smaak met peper en zout en voeg 2 el water per persoon toe. Zet op middellaag vuur en stoof de prei, afgedekt, in 12 - 15 minuten gaar. Schep af en toe om.
Verhit ondertussen een koekenpan zonder olie op middelhoog vuur en bak de spekreepjes samen met de ui in 4 - 5 minuten knapperig. Haal uit de pan en bewaar apart. Laat het bakvet in de pan. Snijd ondertussen de citroen in partjes.
Dep de vis droog met keukenpapier. Bestrooi de vis met 1 1/2 tl gomasio-tuinkruidenmix per persoon en breng op smaak met peper en zout. Verhit 1/2 el roomboter per persoon in dezelfde koekenpan op middelhoog vuur en bak de vis 1 - 2 minuten per kant.
Stamp de aardappelen tot een grove puree met een aardappelstamper. Voeg een scheutje kookvocht toe en stamp goed door. Meng de gestoofde prei en de helft van de ui en spekreepjes door de puree. Knijp er vervolgens 1 citroenpartje per persoon boven uit en breng op smaak met peper en zout.
Verdeel de puree over de borden en leg de gebakken vis erop. Garneer met de overige ui en spekreepjes.
Weetje: Zowel gewone als zoete aardappelen zijn rijk aan vitaminen en mineralen, zoals zink, ijzer, kalium en vitamine B en C. Wist je dat zoete aardappel daarnaast ook veel vitamine A bevat? Goed voor gezonde ogen en een sterk afweersysteem.