Melanzane alla Parmigiana
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Melanzane alla Parmigiana

Melanzane alla Parmigiana

Italiaanse ovenschotel met aubergine, mozzarella en tomaat

Wist je dat Parmigiano Reggiano zijn naam te danken heeft aan de streek waar deze kaas geproduceerd wordt? Namelijk de Italiaanse provincies Parma en Reggio Emilia.

Labels:
Veggie
Familie
Speciaal ingrediënt
Allergenen :
Melk (inclusief lactose)
Rogge
Tarwe

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen

Bereidingstijd50 minuten
oventijd50 minuten
NiveauMakkelijk

Ingredienten

Hoeveelheden

½ stuk(s)

Aubergine

½ stuk(s)

Ui

½ stuk(s)

Knoflookteen

5 gram

Vers basilicum

(Kan bevatten Selderij)

⅓ zakje(s)

Italiaanse kruiden

½ pak(ken)

Tomatenblokjes

100 gram

Passata

1 stuk(s)

Parmigiano Reggiano DOP

(Bevat Melk (inclusief lactose))

½ bol(len)

Mozzarella

(Bevat Melk (inclusief lactose))

1 stuk(s)

Witte ciabatta

(Bevat Rogge, Tarwe Kan bevatten Eieren, Gluten, Melk (inclusief lactose), Mosterd, Noten, Sesamzaad, Soja)

Zelf toevoegen

½ el

Zwarte balsamicoazijn

2 el

Bloem

2.5 el

Olijfolie

naar smaak

Peper en zout

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kJ)3870 kJ
Energie (kcal)925 kcal
Vetten51.1 g
waarvan verzadigd16.7 g
Koolhydraten77.5 g
waarvan suikers17.8 g
Vezels9.9 g
Eiwitten33 g
Zout2.8 g

Benodigdheden

Zeef
Hapjespan met deksel
Kom
Bord
Keukenpapier
Large Frying Pan
Ovenschaal

Instructies

Aubergine bereiden
1

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de aubergine in de lengte in plakken van 1/2 cm dik. Bestrooi de plakken aan beide kanten royaal met zout en leg in een vergiet. Laat het zout intrekken (zie Tip). Snipper de ui en pers de knoflook of snijd fijn. Snijd de basilicumblaadjes in reepjes.

Tip: Het zout onttrekt het vocht van de aubergine. Zo behoudt hij tijdens het bakken een betere textuur en blijft hij smaakvoller.

Saus maken
2

Verhit 1/2 el olijfolie per persoon in een hapjespan met deksel op middelhoog vuur. Voeg de knoflook, ui en Italiaanse kruiden toe. Bak 3 - 4 minuten. Blus af met 1/2 el zwarte balsamicoazijn per persoon, de tomatenblokjes en de passata. Roer goed en breng op smaak met de helft van het basilicum, peper en zout. Kook het geheel, afgedekt, 10 - 15 minuten op laag vuur.

Aubergine omwentelen
3

Rasp de Parmigiano Reggiano fijn. Scheur of snijd de mozzarella in kleine stukken (zie Tip). Snijd 1/2 broodje per persoon in grove stukken en meng in een kom met 1/2 el olijfolie per persoon, peper en zout. Verspreid 2 el bloem per persoon, peper en zout over een groot bord. Dep de aubergineplakken goed droog met keukenpapier en schraap het zout eraf. Wentel de plakken door de bloem.

Gezondheidstip: Deze maaltijd is calorierijk. Let jij op je calorie-inname? Gebruik dan de helft van de mozzarella. De overige mozzarella kun je de volgende dag bijvoorbeeld in een lunchsalade verwerken of er je boterham mee garneren.

Aubergine bakken
4

Verhit 1 el olijfolie per persoon in een grote koekenpan op hoog vuur. Bak de helft van de aubergineplakken in 4 - 6 minuten goudbruin. Keer ze halverwege om en laat daarna uitlekken op een vel keukenpapier. Verhit opnieuw 1/2 el olijfolie per persoon in dezelfde koekenpan en herhaal met de overige aubergineplakken.

In de oven
5

Verdeel een beetje tomatensaus over de bodem van een ovenschaal. Leg 1/3 van de aubergineplakken erop en schep 1/3 van de tomatensaus erover. Bestrooi met 1/3 van de Parmigiano Reggiano en 1/3 van de mozzarella. Herhaal dit met de overige aubergineplakken, tomatensaus en kaas. Verdeel de broodblokjes over de bovenkant en bak 10 - 15 minuten in de oven. Bak de laatste 6 minuten het overige brood mee in de oven.

Serveren
6

Verdeel de melanzane Parmigiana over de borden en garneer met het overige basilicum. Serveer met het broodje.