Dit gerecht zit boordevol groenten: broccoli, boontjes en de bloemkool in de rijst zorgen voor meer dan 250 g per persoon. Dat is al meer dan de ADH!
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
100 gram
Biefstukpuntjes
½ zakje(s)
Balinese wokpasta
3 tl
Verse gember
1 stuk(s)
Knoflookteen
100 gram
Sperziebonen
100 gram
Broccoli
40 gram
Basmatirijst
50 gram
Bloemkoolrijst
⅓ zakje(s)
Gomasio
(Bevat Sesamzaad)
1 tl
Honing [of plantaardig alternatief]
½ el
Zonnebloemolie
¼ stuk(s)
Zoutarm kippenbouillonblokje
½ el
[Plantaardige] roomboter
naar smaak
Peper en zout
Meng in een kom de biefstukpuntjes met de Balinese wokpasta, 1tl honing per persoon, peper en zout. Schil de gember en rasp fijn. Pers de knoflook of snijd fijn. Verwijder de steelaanzet van de sperziebonen. Snijd de bloem van de broccoli in roosjes en de steel in blokjes.
Tip: Door de biefstuk en de drie verschillende groenten krijg je met deze maaltijd 1/3 van de ADH ijzer binnen en 100% van de ADH vitamine C. Wist je dat vitamine C de opname van ijzer stimuleert? Een topcombinatie dus!
Verhit 1/2 el roomboter per persoon in een pan met deksel op middelhoog vuur. Bak de helft van de knoflook en de helft van de gember 1-2 minuten. Voeg de basmatirijst en 125 ml water per persoon toe. Verkruimel ¼ kippenbouillonblokje per persoon boven de pan en breng het geheel aan de kook. Zet het vuur lager en laat 10 minuten, afgedekt, zachtjes koken. Voeg extra water toe als de rijst te droog kookt. Voeg de bloemkoolrijst toe en kook nog 2 minuten.
Verhit ruim water in een pan met deksel voor de broccoli. Voeg, zodra het water kookt, de broccoli toe en kook 2 minuten (zie TIP). Giet het kookvocht af maar bewaar het voor de boontjes. Spoel de afgegoten broccoli met koud water. Kook nu de sperzieboontjes in hetzelfde kookvocht in 7 - 9 minuten beetgaar.
Tip: De kooktechniek waarbij groente kort wordt gekookt en vervolgens meteen wordt afgespoeld met koud water, wordt ook wel 'blancheren' genoemd.
Verhit 1/2 el zonnebloemolie per persoon in een wok of hapjespan met deksel op middelhoog tot hoog vuur. Roerbak de biefstukpuntjes, de overige knoflook en de overige gember 2 - 3 minuten. Haal de biefstukpuntjes uit de pan en bewaar apart.
Voeg de broccoli en 1 el water per persoon toe aan de pan waarin je de biefstuk hebt gebakken. Dek de pan af en bak 3 - 4 minuten op hoog vuur. Schep af en toe om. Voeg vlak voor serveren de biefstukpuntjes weer toe en verhit nog een halve minuut. Breng op smaak met peper en zout.
Serveer de rijst met de groenten en runderbiefstukpuntjes. Schep de boontjes ernaast. Garneer de boontjes met de gomasio.