Wist je dat geitenkaas niet alleen een goede smaakmaker is, maar ook een perfect zoutarmer alternatief is voor harde kazen zoals Goudse of Parmezaanse kaas? Onze caloriebewuste recepten bevatten meer dan 250 g groenten en minder dan 700 calorieën.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
50 gram
Spekreepjes
50 gram
Geraspte belegen geitenkaas
½ stuk(s)
Ui
250 gram
Aardappelen
1 snufje
Nootmuskaat
200 gram
Spitskool en broccoli
1 stuk(s)
Knoflookteen
1 tl
Mosterd
naar smaak
Peper en zout
5 ml
[Plantaardige] melk
Verwarm de oven voor op 200 graden. Was of schil de aardappelen en snijd in grove stukken. Zet de aardappelen onder water in een pan met deksel en kook, afgedekt 10 - 12 minuten. Giet af en laat uitstomen zonder deksel.
Verhit een hapjespan, zonder olie, op middenhoog vuur en bak de spekblokjes in 3 - 4 minuten knapperig. Rasp ondertussen 1 mespuntje nootmuskaat per persoon. Snijd de ui in halve ringen. Pers de knoflook of snijd fijn. Haal de spekblokjes uit de pan en houd apart. Bak vervolgens in dezelfde hapjespan de ui, knoflook, spitskool en broccoli 3 - 4 minuten. Blus af met 1 el water per persoon en laat het vocht verdampen. Breng op smaak met peper en zout.
Stamp de aardappelen met een aardappelstamper tot een grove puree. Voeg de geraspte nootmuskaat, 1 tl mosterd per persoon en een scheutje melk toe. Stamp goed door. Breng op smaak met peper en zout.
Vul een ovenschaal met de gebakken groenten en spekjes. Verdeel hierover de puree. Bestrooi de puree met de geraspte geitenkaas.
Zet de ovenschaal voor 5 - 6 minuten in de oven of totdat de kaas mooi goudbruin is gekleurd.
Tip: Heeft jouw oven een grillstand? Zet deze dan aan en gratineer de kaas van de ovenschotel. Pas op dat het niet verbrandt!
Verdeel de ovenschotel over de borden.
Tip: Wist je dat spitskool rijk is aan calcium, ijzer en vitamine C? Dat levert een hoop gezondheidsvoordelen op in één keer - zoals sterke botten, tanden en gezonde spieren door de calciumboost.